Ένας 27χρονος νεοναζί συνελήφθη μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πόλη Χάλε της ανατολικής Γερμανίας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων, την ώρα που ένα βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Ads

«Οι δυνάμεις μας συνέλαβαν ένα άτομο», ανέφερε η αστυνομία του Χάλε στον λογαριασμό της στο Twitter. «Παραμένουμε ωστόσο σε επιφυλακή. Έχουμε αναπτύξει δυνάμεις μέσα και γύρω από τη Χάλε και προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση μέχρι να έχουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες».

Αργότερα οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα και τη φωτογραφία του, ενώ, τα γερμανικά ΜΜΕ δίνουν νέες πληροφορίες από τη νέα ακροδεξιά επίθεση. Ετσι, έγινε γνωστό οτι δράστης μετέδιδε ζωντανά την επίθεση στην πλατφόρμα Twitch. Ο ίδιος φέρεται να διέθετε κάμερα και να μιλούσε αγγλικά, ενώ δήλωσε ότι είναι αρνητής του Ολοκαυτώματος. Τόνισε, δε, ότι ο φεμινισμός είναι η αιτία της μείωσης των ποσοστών γεννήσεων στη Δύση και την επακόλουθη αύξηση της μετανάστευσης.

image

Ads

Στο βίντεο μιλάει επανειλημμένα για «Εβραίους» και για «Kanaken» (έκφραση της αργκό, υποτιμητική αναφορά σε γερμανόφωνους με καταγωγή από την Τουρκία ή τις αραβικές χώρες).

Ο νεοναζί, σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, δεν ήταν προηγουμένως γνωστός στις αρχές, ενώ έδρασε μόνος, γεγονός που επέτρεψε στην Αστυνομία μετά την σύλληψή του να σημάνει την λήξη της σύστασης για παραμονή σε εσωτερικούς χώρους.

Η εφημερίδα Bild ανέφερε στον ιστότοπό της πως οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν μπροστά από μια συναγωγή και πως μια χειροβομβίδα εκτοξεύθηκε επίσης σε εβραϊκό νεκροταφείο. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο δίκτυο n-tv πως ένας δράστης έριξε πυροβολισμούς μέσα σε ένα κατάστημα κεμπάμπ στη Χάλε.

Η επίθεση σημειώθηκε ανήμερα του Γιομ Κιπούρ, της πιο ιερής ημέρας του χρόνου στον ιουδαϊσμό.

Στο μεταξύ, και δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς αναφέρθηκε στο Λάντσμπεργκ, προάστιο του Χάλε, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus.

Η γερμανική υπηρεσία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn ανέφερε πως ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Χάλε έχει κλείσει.

Οι αρχικές ανακοινώσεις της αστυνομίας δεν επιβεβαίωσαν πληροφορίες που συνέδεαν το περιστατικό με τους πυροβολισμούς και την επίθεση με χειροβομβίδα με εβραϊκούς στόχους.

Στο μεταξύ το Spiegel γράφει ότι την επίθεση στο Χάλε ανέλαβε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, γεγονός που δείχνει ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν το συμβάν ως τρομοκρατικ, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την ιδιότητα του συλληφθέντα.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ενέργεια αυτή δικαιολογείται «από την ιδιαίτερη σημασία της υπόθεσης» που αφορά «βίαια εγκλήματα που πλήττουν την εσωτερική ασφάλεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».

Αξιωματούχος της τοπικής εβραϊκής κοινότητας δήλωσε πως οι δράστες του περιστατικού με τους πυροβολισμούς στη Χάλε επιχείρησαν να εισδύσουν σε μια συναγωγή όπου βρίσκονταν δεκάδες άνθρωποι, αλλά αποτράπηκαν από τα μέτρα ασφαλείας.