Γενναιοδωρία τέλος από τη Γερμανία, που ζητά ένα «γενναιόδωρο όριο» στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται η Ευρώπη, αυστηρότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Γηρααιάς Ηπείρου και  hotspots στην Ελλάδα.

Ads

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να έκανε την έκπληξη ανοίγοντας τα σύνορα της Γερμανίας σε χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, αναλαμβάνοντας το εσωκομματικό κόστος, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ όμως, επιχειρεί τώρα να μαζέψει το κυβερνητικό άνοιγμα.

«Ο περιορισμός του αριθμού των αιτούντων άσυλο θα πρέπει να γίνει μέσω μιας σειράς μέτρων. Η Ευρώπη έχει καθήκον να ορίσει έναν γενναιόδωρο αριθμό για την υποδοχή προσφύγων. Και μια προϋπόθεση για αυτό είναι ότι όταν φτάσουμε σε αυτό τον αριθμό, τότε δεν θα πρέπει να γίνονται άλλες υποδοχές τον χρόνο αυτό», δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Standard.

Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα ο ντε Μεζιέρ σημείωσε ότι ενδέχεται να καμφθεί και η αντίσταση που προβάλλουν κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατανομή των προσφύγων. «Σε πολλές περιπτώσεις η άρνηση προέρχεται από το γεγονός ότι (οι χώρες) δεν μπορούν να είναι σίγουρες ότι όσοι έρχονται έχουν δικαίωμα στην προστασία και επειδή φοβούνται ότι θα έρθει ένας ανεξέλεγκτος αριθμός προσφύγων», είπε.

Ads

Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η απόφαση ενέχει τον κίνδυνο ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός απάντησε ότι παράλληλα με τον ορισμό ανώτατου ορίου θα πρέπει να υπάρξει και καλή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Μάλιστα ο ντε Μεζιέρ εξέφρασε την ελπίδα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει μια πρόταση για διεύρυνση των καθηκόντων της Frontex».

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός τόνισε τη σημασία δημιουργίας hotspots στην Ελλάδα, κάτι που επιθυμεί και η Αυστρία. «Βρισκόμαστε σε πολύ στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση η Γερμανία και η Αυστρία προτίθενται να στείλουν στην Αθήνα συμβούλους για τα hotspots. Αυτοί θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση προσφέροντας νομικές και πρακτικές συμβουλές, ώστε να υποστηρίξουν τους Έλληνες», εξήγησε.