Λύση στο μυστήριο γύρω από την ανίχνευση ραδιενέργειας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – έδωσε το ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN).

Ads

Πιο συγκεκριμένα οι Γάλλοι επιστήμονες «βλέπουν» πίσω από την ανίχνευση ραδιενέργειας σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, πυρηνικό ατύχημα στη Ρωσία ή στο Καζακστάν. Το ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας εκτιμά ότι το ρουθήνιο 106 προέρχεται από ατύχημα σε χώρο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων, είτε σε κέντρο πυρηνικής ιατρικής στη Ρωσία ή στο Καζακστάν και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα. 

«Το ρουθήνιο-106 δεν απαντάται σε φυσική κατάσταση, κατά συνεπεια, θα έπρεπε να έχει απελευθερωθεί στο περιβάλλον από ανθρώπινη δραστηριότητα», σύμφωνα με τον Ζαν-Μαρ Περές, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας.

Η εκτίμηση των Γάλλων επιστημόνων είναι ότι η αρχική διαρροή ήταν ανάμεσα στα 100 και στα 300 τεραμπεκερέλ. Όπως τονίζουν αν αυτό είχε συμβεί στη Γαλλία, οι ίδιοι θα είχαν ζητήσει την εκκένωση περιοχών σε αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο της διαρροής, αν και υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη του ρουθηνίου στον ουρανό της Ευρώπης δεν είχε συνέπειες στην υγεία των Ευρωπαίων. 

Ads

Οι Γάλλοι επιστήμονες οριοθέτησαν την περιοχή στην οποία μπορεί να συνέβη το πυρηνικό ατύχημα μελετώντας όλα τα δεδομένα του καιρού εκείνης της περιόδου που έγινε η ανίχνευση του ρουθηνίου 106 στον ουρανό της Ευρώπης. Οι Ρώσοι, πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή του γαλλικού ινστιτούτου, δήλωσαν άγνοια για κάποιο τέτοιο περιστατικό σε ρωσικό έδαφος, ενώ οι Αρχές του Καζακστάν δεν έχουν ακόμα δώσει κάποια απάντηση.

Το Ινστιτούτο Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN) έδωσε στη δημοσιότητα και έναν χάρτη με τις συγκεντρώσεις ρουθηνίου-106 επάνω από την Ευρώπη εκείνο το χρονικό διάστημα και την εκτίμηση για τον γεωγραφικό εντοπισμό της προέλευσης της ρύπανσης. Ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον IRSN καταρτίσθηκε με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την χρονική περίοδο και τις κινήσεις του αέρα που μετέφερε το ρουθήνιο στις περιοχές που στη συνέχεια ανιχνεύθηκε από τους σταθμούς μέτρησης. Με βάση τις μετρήσεις αυτές, η προέλευση της διαρροής εντοπίσθηκε ανάμεσα στον ποταμό Βόλγα και τον ορεινό όγκο των Ουραλίων, γύρω από την πόλη Περμ.

image

Αυτό που προκαλεί ερωτήματα και ταυτόχρονα αποτελεί δεδομένο για την απόρριψη του σεναρίου ενός πυρηνικού ατυχήματος, είναι πως το ρουθήνιο- 106 είναι το μοναδικό στοιχείο που ανιχνεύθηκε, χωρίς να συνοδεύεται από άλλα ραδιενεργά στοιχεία που στην περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος απελευθερώνονται επίσης στον αέρα. Μπορεί να οφείλεται σε από ατύχημα εξάτμιση διαλύματος που περιείχε ρουθήνιο κατά τη διάρκεια επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων ή από ραδιενεργές πηγές ρουθηνίου (που χρησιμοποιούνται στην ακτινοβολία ορισμένων όγκων) που χάθηκαν ή κάηκαν σε αποτεφρωτήρα από λάθος.