Ο ηγέτης ττου κεντρώου Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem) Φρανσουά Μπεϊρού, παραδοσιακός υποψήφιος του Κέντρου στις προεδρικές εκλογές της τελευταίας 15 ετίας στη Γαλλία, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην κατέλθει υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές και να στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ads

Ο Μπεϊρού προέρχεται από το τμήμα του Κέντρου που παραδοσιακά συνεργαζόταν με την Κεντροδεξιά. Αντίθετα η πολιτική καταγωγή του Μακρόν είναι η Κεντροαριστερά. Ωστόσο οι δύο υποψήφιοι συγκλίνουν σε φιλοευρωπαϊκές θέσεις αλλά στις φιλελεύθερες θέσεις έναντι των κοινωνικών ζητημάτων.

Ο ηγέτης του MoDem χαρακτήρισε το πρόγραμμα του υποψηφίου της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν «επικίνδυνο» και τόνισε ότι δεν μπορεί να το στηρίξει. Προ ημερών, ο Μπεϊρού είχε δηλώσει ότι εάν η Κεντροδεξιά κατερχόταν με υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, ο ίδιος θα εξέταζε την πιθανότητα στήριξής του.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μπεϊρού, ο ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε ότι αποδέχεται τους όρους που του έθεσε προκειμένου να του προσφέρει την στήριξή του στην κούρσα για τον προεδρικό θώκο.

Ads

«Η συμμαχία που πρότεινε ο Φρανσουά Μπρϊρού ταιριάζει απόλυτα με τη δέσμευσή μας για ανανέωση και ενότητα» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, εξαίροντας την προσφορά του Μπαϊρού ως «γενναία». Πρόσθεσε ότι θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη. Η υποστήριξη από τον Μπεϊρού αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στον Μακρόν για να εξασφαλίσει το εισιτήριο που χρειάζεται για τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαΐου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Μπεϊρού συγκεντρώνει ένα ποσοστό μεταξύ 5% και 6%.

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση και προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ασυνήθιστη κατάσταση, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια ασυνήθιστη απάντηση» τόνισε ο Μπεϊρού. «Αποφάσισα να προτείνω στον Εμανουέλ Μακρόν να συμμαχήσουμε. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος, πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα» επισήμανε, περιγράφοντας την απόφασή του ως «θυσία».

Επισημαίνοντας ότι η δημοκρατία στη Γαλλία απειλείται, ο Φρανσουά Μπεϊρού υπογράμμισε ότι οι συντηρητικοί υπό τον Φρανσουά Φιγιόν συνταράσσονται από σκάνδαλα και οι Σοσιαλιστές, τους οποίους υποστήριξε το 2012, βρίσκονται σε κατάσταση αποδιοργάνωσης, γεγονότα που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία. «Αυτό που διακυβεύεται με αυτήν τη συμμαχία είναι η αναγέννηση της ελπίδας» επισήμανε.