Ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος – και νεότερος στην ιστορία της χώρας – Πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς επικράτησε της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με μεγάλη διαφορά που αναμένεται να κινηθεί κοντά στις 30 μονάδες. Με καταμετρημένες πάνω από 45 εκατ. ψήφους, ο κεντρώος υποψήφιος συγκεντρώνει ποσοστό 65,52% έναντι 34,48% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.  

Ads

Οι εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων για τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, ανέφεραν πως ο Μακρόν θα εξασφαλίσει ποσοστό 65,5% έως 66,1% των ψήφων, έναντι της αντιπάλου του, της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν, η οποία θα συγκεντρώσει ποσοστό 33,9% έως 34,5%.

Το ποσοστό αποχής εκτιμάται μεταξύ 25,3% και 27% του εκλογικού σώματος. Στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, η αποχή ανήλθε σε 22,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% των ψηφοφόρων, ένα ρεκόρ για μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος αναφερόμενος στο υψηλό ποσοστό της αποχής, των άκυρων και των λευκών, τόνισε πως η Λεπέν δεν βγήκε δεύτερη, αλλά τρίτη.

Οι πρώτες δηλώσεις

Στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε: «Ανοίγει μια νέα σελίδα, αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται». «Ας αγαπήσουμε τη Γαλλία», τόνισε ο Μακρόν στην πρώτη του ομιλία. 

Ads

Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν, αφού συνεχάρη τον Μακρόν για τη νίκη του, δήλωσε πως τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, είναι ιστορικά και κάλεσε σε συστράτευση, τόσο για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όσο και για την  «βαθιά ανανέωση του κόμματός της», όπως είπε. 

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν για πρόεδρο της χώρας επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.

Ημέρα χαράς στις Βρυξέλλες

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες που διάλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικών ειδήσεων», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ.

Συγχαρητήρια στον νέο Γάλλο Πρόεδρο και από τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση ο Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας «ευτυχής» για αυτή την επιλογή. 

Διαβάστε επίσης:

Ικανοποίηση και στην Αθήνα

Ανάσα για ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτηρίζει τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter. Σημειώνει τη βεβαιότητα του ότι η συνεργασία των δύο θα είναι στενή προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και να μην επαναληφθεί ο εφιάλτης της ακροδεξιάς.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις

  • Σύμφωνα με το Ifop-Fiducial για λογαριασμό των Cnews, Sud Radio και Paris Match, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 65,5% και η Μαρίν Λεπέν 34,5%.
  • Σύμφωνα με το Elabe για το BFMTV και RMC, ο 39χρονος πολιτικός εξασφαλίζει ποσοστό 65,9% και η Λεπέν 34,1%. Τα λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 9%.
  • Σύμφωνα με το Harris Interactive για το M6, ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 66,1% και η Λεπέν 33,9%. Τα λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 8,9%.
  • Σύμφωνα με το Kantar Sofres Onepoint για το TF1, RTL, LCI, ο Μακρόν εξασφαλίζει 65,5% και η Λεπέν 34,5%. Στο 12% το ποσοστό των λευκών και άκυρων.
  • Σύμφωνα με το IPSOS-Sopra Steria για τα France Televisions, Radio France, LCP/Public S?nat, France24, Le Point και Le Monde, το ποσοστό του Μακρόν ανέρχεται σε 65,5% και της Λεπέν 34,5%. Λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 8,8%.

Ζωντανή Μετάδοση από το France24

Ζωντανή ροή αποτελεσμάτων