Εντατικές είναι οι προετοιμασίες των γαλλικών συνδικάτων για την πανεθνική, 24ωρη απεργία της 12ης Σεπτεμβρίου, η οποία αποτελεί την πρώτη αναμέτρησή τους με τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει ο Μακρόν στα εργασιακά.

Ads

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Γαλλία.

Η μαχητικότερη συνδικαλιστική οργάνωση της Γαλλίας, η CGT, κατηγόρησε τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν ως «δήλωση πολέμου» η οποία αναγγέλει «το τέλος των συλλογικών συμβάσεων». Καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και «δράση στο δρόμο» στις 12 Σεπτεμβρίου από τους «εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους».

Σύμφωνα με το Reuters, συμμετοχή στην απεργία ανακοίνωσαν και οι εργαζόμενοι στο πετρελαϊκό κλάδο, οι οποίοι θα μπλοκάρουν όλες τις εισερχόμενες και εξερχόμενες παραδόσεις πετρελαϊκών προϊόντων σε διυλιστήρια και αποθήκες, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του συνδικάτου.

Ads

Μάλιστα, στέλεχος της CGT είπε πως ανάλογα με τη συμμετοχή άλλων κλάδων, η απεργία θα μπορούσε να μετατραπεί σε διαρκείας.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Γαλλίας, η CFDT δεν έχει ανακοινώσει συμμετοχή στην απεργία, αν και έχει ασκήσει κριτική στους προεδρικούς σχεδιασμούς στα εργασιακά.