Ο δράστης της ομηρίας σε σουπερμάρκετ της πόλης Τρεμπ, στη νότια Γαλλία, έπεσε νεκρός, μετά από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας, σύμφωνα με πηγές των γαλλικών αρχών.

Ads

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας αστυνομικός και άλλοι όμηροι οι οποίοι κρατούνταν από τον δράστη εντός του σουπερμάρκετ απελευθερώθηκαν.

Στις περίπου πέντε ώρες που διήρκησε το περιστατικό, ο δράστης σκότωσε τρεις ανθρώπους, ενώ από τους τρεις τραυματίες ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση. 

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο δράστης ήταν Μαροκινός άνδρας, ηλικίας περίπου 30 χρονών, που παρακολουθείτο από τις αρχές για τη μεταστροφή του στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό.

Ads

Ο άνδρας που συνέλαβε ομήρους στο σουπερμάρκετ στην Τρεμπ φέρεται επίσης να τραυμάτισε στον ώμο έναν αστυνομικό των CRS στην κοντινή πόλη Καρκασόν λίγο νωρίτερα.

Εντωμεταξύ, ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν μεταβαίνει στην Τρεμπ.

Όλα δείχνουν ότι «πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, λίγο μετά το περιστατικό, ο οποίος επισκέπτεται την πόλη Μιλούζ. 

image

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Τρεμπ Ερίκ Μενασί δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό LCI πως ο άνδρας εισήλθε στο κατάστημα φωνάζοντας «Αλαχού Άκμπαρ (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος), θα σας σκοτώσω όλους».

Ο τηλεοπτικός σταθμός BFM μετέδωσε επίσης, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, πως ο δράστης της σύλληψης ομήρων στη νότια Γαλλία ζήτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, δράστη των επιθέσεων του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Ο Αμπντεσλάμ είναι ο κύριος επιζών ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Μακρόν: Όλα δείχνουν τρομοκρατία

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Σημείωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν συντονισμένα και εξαιρετικά γρήγορα μετά την αρχική επίθεση στην πόλη Καρκασόν που είχε θύμα ένα αστυνομικό του σώματος των CRS (ανάλογο των ΜΑΤ).

Ο πρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξή του προς όλους όσοι «αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα κάνει για την ώρα «κανέναν επίσημο απολογισμό» της κατάστασης, η οποία, την ώρα που μιλούσε, δεν είχε ακόμα επιλυθεί στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ.

Η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί στην αρμόδια αντιτρομοκρατική υπηρεσία της οποίας οι πρώτοι ανακριτές πρόκειται να φθάσουν επί τόπου.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα από τον Εισαγγελέα Παρισίων.

Ολοκληρώνοντας ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στους κατοίκους της πόλης Τρεμπ, διαβεβαιώνοντάς τους για την πλήρη κινητοποίηση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των αστυνομικών δυνάμεων, για την ασφάλεια της περιοχής όπου ο τρομοκράτης έχει καταφύγει.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη 

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη χωρίς ωστόσο, να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.