Για πρώτη φορά από την έναρξη της συριακής κρίσης η Γαλλία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και με τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ στον πόλεμο ενάντια του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε, μιλώντας στο δίκτυο RTL, πως στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους «υπάρχουν δύο σειρές μέτρων: Οι βομβαρδισμοί και οι στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος, που δεν μπορούν να είναι δίκες μας αλλά που πρέπει να είναι ο Ελευθέριος Συριακός Στρατός (αντάρτες της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης), οι αραβικές δυνάμεις και γιατί όχι και οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Άλ Άσαντ».

Σημειώνεται πως την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για τον συντονισμό του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να συνεργαστούν στενά ενάντια στον κοινό εχθρό».

Πούτιν και Ολάντ διαφώνησαν πάντως στο ζήτημα του Άσαντ, με τον Γάλλο πρόεδρο να υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Συρίας δεν έχει θέση στην όποια λύση βρεθεί για τη χώρα και τον Ρώσο να λέει ότι το μέλλον του Άσαντ βρίσκεται στα χέρια του συριακού λαού. Μάλιστα χαρακτήρισε τον συριακό στρατό και τον Άσαντ «φυσικούς συμμάχους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Ads