Η υφυπουργός Ισότητας της Γαλλίας είπε πως τα social media πρέπει να εξασφαλίσουν πως το παράνομο περιεχόμενο θα αφαιρείται άμεσα, μετά από ένα βίντεο βιασμού που κυκλοφόρησε ευρέως στο Twitter. 

Ads

Δυο 16χρονα αγόρια προφυλακίστηκαν με κατηγορίες για βιασμό ενός έφηβου κοριτσιού. Αφού οι κυβερνητικές υπηρεσίες που διαχειρίζονται το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, έμαθαν για το βίντεο της φερόμενης επίθεσης, η αστυνομία κάλεσε τον κόσμο μέσω Twitter να μην κοινοποιεί τις εικόνες.

Τα αγόρια ταυτοποιήθηκαν πολύ γρήγορα μέσω ίντερνετ, με τον έναν από αυτούς να παραδίδεται μόνος του στην αστυνομία και τον άλλο να συλλαμβάνεται λίγο αργότερα. Μετά την απολογία τους το σαββατοκύριακο, αμφότεροι κατηγορήθηκαν για βιασμό καθώς επίσης για δημιουργία και κοινοποίηση βίαιων και υποτιμητικών εικόνων.   

«Είναι έφηβοι, αλλά αυτό δεν συνιστά δικαιολογία. Ο σεβασμός απέναντι στις γυναίκες πρέπει να υπάρχει σε όλες τις ηλικίες», σχολίασε στη γαλλική Le Parisien η Μαρλέν Σιαπά, αρμόδια υφυπουργός για θέματα ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και για την αντιμετώπιση των διακρίσεων.    Καταδικάζοντας αυτό που χαρακτήρισε ως «απεχθές βίντεο», η Μαρλέν Σιαπά προειδοποίησε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίζουν τέτοιο περιεχόμενο. 

Ads

«Μόλις το άκουσα, αμέσως επικοινώνησα με το Twitter για να το αφαιρέσουν», είπε η ίδια, προσθέτοντας πως ακόμη και μετά από αυτό, εξακολούθησαν να κυκλοφορούν αντίγραφα των εικόνων. 

«Οι εγκληματίες ξέρουν πως το Twitter δεν ασχολείται και γι’ αυτό το χρησιμοποιούν», τόνισε, σημειώνοντας πως η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει αυστηρά μέτρα ώστε να τιμωρούνται δια νόμου τέτοιες ενέργειες.