Στη Γαλλία το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών προωθεί νομοσχέδιο για τον αντιμετώπιση του trafficking και της μαστροπείας το οποίο προβλέπει ποινές για όσους έχουν ερωτική συνεύρεση με ιερόδουλες. Το νομοσχέδιο έχει αποκτήσει υποστηρικτές και επικριτές ενώ άλλοι υπογραμμίζουν ότι θα χτυπήσει μόνο το «πεζοδρόμιο», όπως τονίζουν, και όχι την εκπόρνευση μέσω διαδικτύου. 

Ads

 
Το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 20 άρθρα εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν ως στόχο να χτυπήσουν τα δίκτυα μαστροπείας και να στηρίξουν όσες ιερόδουλες επιθυμούν να ξεφύγουν και δεν μπορούν.
 
Ωστόσο το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου είναι το «άρθρο 16». Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ως αδίκημα η ερωτική συνεύρεση με ιερόδουλη. Οι παραβάτες θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο, σύμφωνα με το BBC, 1500 ευρώ, ενώ το πρόστιμο θα διπλασιάζεται να πρόκειται για υπότροπο.
 
Το άρθρο, που όπως υπογραμμίζει το BBC προκαλεί μια σημαντική «ηθική και κοινωνική αλλαγή», έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στη γαλλική κοινωνία και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή στις 27 Νοεμβρίου. Μεταξύ των επικριτών και ιερόδουλες, που λένε ότι «δεν γίνεται να ποινικοποιείται ο πελάτης».
 
Την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα ανδρών, με επικεφαλής τον συγγραφέα Frederic Beigbeder, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ως «343 γουρούνια». Στην επιστολή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Causeur» καταδικάζουν τους βουλευτές ότι «χώνουν τη μύτη τους στην ιδιωτική σφαίρα» και προσπαθούν να βάλουν κανόνες «στην επιθυμία και την ευχαρίστηση».
 
«Ο καθένας έχει δικαίωμα να πουλά ελεύθερα τα κάλλη του και να το απολαμβάνει. Αγαπάμε την ελευθερία, τη λογοτεχνία και την οικειότητα. Όταν το κράτος αρχίζει να αναλαμβάνει τα γεννητικά μας όργανα τότε αυτά τα τρία τίθενται σε κίνδυνο. Σε αντίθεση προς τους ‘σεξουαλικά ορθούς’, σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν ενήλικες», αναφέρουν.
 
Η υπογραφή «343 γουρούνια» ήταν μια παραπομπή στις «343 γουρούνες», που το 1971 είχαν κυκλοφορήσει μανιφέστο για να δηλώσουν ότι είχαν κάνει άμβλωση.
 
Αυτή η επιλογή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να αναφέρει πως η ανοιχτή επιστολή είναι «σκανδαλώδης και αντιδραστική… αποκαλύπτεται ο πραγματικός στόχος εκείνων που υπερασπίζονται την πορνεία και δεν είναι άλλος από τη διατήρηση της ανδρικής κυριαρχής και της γυναίκειας υποταγής». Αντιδράσεις για την επιστολή υπήρξαν και από φεμινιστικές οργανώσεις.