Τη μνήμη του Γάλλου καθηγητή Σαμιέλ Πατί, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο τίμησαν το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες πολίτες στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, καταγγέλλοντας παράλληλα τη βία.

Ads

Το «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση στην γνωστή Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι έδωσαν και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, αλλά και η δήμαρχος της πόλης Αν Ιντάλγκο και ο Ζακ Λικ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Γαλλίας».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν επίσης οι υπουργοί Παιδείας και Ιθαγένειας, «προς υποστήριξη των δασκάλων, της κοσμικότητας, της ελευθερίας της έκφρασης και κατά του ισλαμισμού».

image

Ads

image

«Τα σχολεία κλαίνε, αλλά δεν φοβούνται…». Ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα στη διαδήλωση. Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στη Λιόν, στην Τουλούζη, στο Στρασβούργο, στη Νάντη, στη Μασσαλία, στη Λιλ και στο Μπορντό.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η επίθεση έφερε όλα τα χαρακτηριστικά μιας «ισλαμικής τρομοκρατικής επίθεσης» και ότι ο δάσκαλος δολοφονήθηκε επειδή «δίδαξε ελευθερία έκφρασης». «Ένας πολιτισμός δεν σκοτώνει έναν αθώο, η βαρβαρότητα το κάνει», δήλωσε ο Τάρεκ Ομπρού, ιμάμης τζαμιού στο Μπορντό, στο France Inter.

image

image

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι θα προτείνει την ενίσχυση των ελέγχων στην χρηματοδότηση ορισμένων ισλαμιστικών ενώσεων καθώς ο δράστης της δολοφονίας φέρεται να ήταν ακραίος ισλαμιστής. «Υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση ενός αριθμού ισλαμιστικών ενώσεων για το οποίο νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι», είπε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό France 3.

image

image

image

Συνολικά 11 συλλήψεις

Σε συνολικά έντεκα συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι γαλλικές αστυνομικές αρχές για τον αποτρόπαιο θάνατο του Γάλλου καθηγητή. Ο 47χρονος Σαμιέλ Πατί αποκεφαλίστηκε το βράδυ της Παρασκευής, κοντά στο σχολείο όπου δίδασκε, στην κωμόπολη Κονφλάν -Σεν-Ονορίν, βορειοδυτικά του Παρισιού.

Η αστυνομία κατονόμασε ως δράστη τον Αμπντουλάχ Α., έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, γεννημένο στη Μόσχα. Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για την ταυτότητα του τελευταίου συλληφθέντα.

Λίγο μετά τη δολοφονία συνελήφθησαν τέσσερις στενοί συγγενείς του ύποπτου ως δράστη. Ακόμη έξι άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο. Μεταξύ τους και ο πατέρας ενός μαθητή στο σχολείο του θύματος αλλά κι ενός ιεροκήρυκα που τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν ως ριζοσπαστικό ισλαμιστή.