Η Κομισιόν έδωσε στη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο διορία μέχρι το Μάρτιο για να παρουσιάσουν τρόπους μείωσης των δημοσιονομικό τους ελλειμμάτων και να επιταχύνουν την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ads

Την Παρασκευή η Κομισιόν παρουσίασε τις εκτιμήσεις της για τα σχέδια των προϋπολογισμών των χωρών μελών της Ευρωζώνης εκτός Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίες βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, οι προϋπολογισμοί των Γερμανίας, Ιρλανδίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας και Σλοβακίας συνάδουν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ «σε γενικές γραμμές συμβατοί» είναι οι προϋπολογισμοί της Εσθονίας, της Λετονίας, της Σλοβενίας και της Φινλανδίας.

«Κίνδυνο μη συμμόρφωσης» διατρέχουν επτά κράτη – μέλη  (Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Αυστρία και Πορτογαλία). Η Κομισιόν ζητάει από τις κυβερνήσεις των παραπάνω χωρών να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσουν πως οι προϋπολογισμοί τους το 2015 θα είναι συμβατοί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ειδικά για τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο αναφέρεται πως τα δημοσιονομικά στοιχεία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση και η Κομισιόν σημείωνει πως θα επανεξετάσει τη δημοσιονομική τους θέση στις αρχές Μαρτίου του 2015. Το ζήτημα των κυρώσεων στο πλαίσιο διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος προς τις χώρες αυτές είναι ανοιχτό και σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διστάσει να αναλάβει τις ευθύνες της». Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι η Επιτροπή επέλεξε να δώσει χρόνο στις τρεις χώρες και να μην επιλέξει την επιβολή κυρώσεων αμέσως. 

Ads

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, δήλωσε: «Επέλεξα να μην επιβάλω κυρώσεις. Θα ήταν εύκολο να τιμωρήσουμε τις χώρες που δεν σέβονται τους κανόνες του Συμφώνου, όμως προτίμησα να τις αφήσω να μιλήσουν και να τις ακούσω».