Μία ημέρα μετά την βαριά ήττα που υπέστησαν οι Σοσιαλιστές στις γαλλικές δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προχωράει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν – Μαρκ Ερό υπέβαλε την παραίτησή του καθώς και της κυβέρνησης. Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο δημοφιλής υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλ. 

Ads

Ο Φρανσουά Ολάντ σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα ανακοίνωσε πως ο Μανουέλ Βαλ θα ηγηθεί μιας «μιας μαχητικής κυβέρνησης» και παραδέχθηκε ότι «έχει έρθει η ώρα να στηθεί ένα νέο σκηνικό» μετά την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε ένα «σύμφωνα αλληλεγγύης» το οποιό θα προβλέπει μειώσεις στους φόρους και σε άλλες επιβαρύνσεις. Επίσης τόνισε πως θα πρέπει να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της. 

Μάνουελ Βαλς: Θυμός και προσδοκία

«Οι εκλογείς εξέφρασαν μια ζωηρή προσδοκία … και μερικές φορές θυμό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί ως πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης. «Πρόκειται πράγματι για μια τοπική και εθνική ήττα για την Αριστερά και την κυβέρνηση», τόνισε.  Σημειώνεται πως στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι Οικολόγοι, που έχουν αυτή τη στιγμή δύο υπουργούς στην κυβέρνηση και βγαίνουν ενισχυμένοι από τις δημοτικές εκλογές.

Ads

Η ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές συνδέεται με την αδυναμία του Ολάντ να αντιμετωπίσει την ανεργία, όπως είχε υποσχεθεί. Οι άνεργοι έφθασαν το Φεβρουάριο τον αριθμό ρεκόρ των 3,34 εκατομμυρίων. Σήμερα ανακοινώθηκε επίσης άλλη μια κακή είδηση. Ενώ ο στόχος ήταν να μειωθεί το 2013 το δημόσιο έλλειμμα στο 4,1% τοιυ ΑΕΠ (έναντι 4,9% που ήταν το 2012), μειώθηκε μόνο στο 4,3%.

Στο πλαίσιο αυτό, «μια απλή αλλαγή θέσεων δεν πρόκειται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που από καιρό αργοσβήνει», γράφει αρθρογράφος της εφημερίδας Presse Ocean, η οποία κυκλοφορεί στη δυτική Γαλλία.

Η ήττα των Σοσιαλιστών στο επίκεντρο του γαλλικού Τύπου

«Ήττα», «χαστούκι», «τιμωρία», «αποκήρυξη» είναι οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο Τύπος για την ήττα των Σοσιαλιστών. Οι δημοτικές εκλογές ήταν η πρώτη εκλογική δοκιμασία για τον Φρανσουά Ολάντ μετά την άνοδό του στην εξουσία, τον Μάιο του 2012. Σύμφωνα με πολλούς αρθρογράφους, η αποτυχία αυτή θα σφραγίσει την τύχη του Ζ.Μ. Ερό.

«Ο Πρόεδρος είναι γυμνός», είναι ο τίτλος της Liberation, η οποία υπογραμμίζει ότι ο Ολάντ, ο οποίος απεχθάνεται να ενεργεί υπό πίεση, δεν θα μπορέσει να ξεφύγει και θα πρέπει να αποκαλύψει τις προθέσεις του πολύ γρήγορα.

«Η διατήρησή του, έπειτα απ’ αυτό το χαστούκι, θα φαινόταν ως κώφωση στο μήνυμα των ψηφοφόρων», εκτιμά ο Ζαν-Μαρσέλ Μπουγκερό στην εφημερίδα La Republique des Pyrenees.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA για την εφημερίδα Le Parisien, σχεδόν τα 3/4 (74%) των Γάλλων δεν επιθυμούν να παραμείνει πρωθυπουργός. «Είναι μια ήττα, δεν θα διστάσουμε να το πούμε», ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου των Ηλυσίων, το βράδυ της Κυριακής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο γάλλος πρόεδρος έλαβε το μήνυμα της κάλπης.