Περιθώριο μίας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τη θέση της αναφορικά με το ζήτημα της ανατολικής Μεσόγειου δίνουν Γαλλία – Γερμανία, αλλά και ΕΕ συλλογικά στην Τουρκία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών. 

Ads

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν και πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο. 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε από την πλευρά του, πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη», ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασιστούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε: «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ε.Ε.».

Ads