Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης του ολόσωμου μαγιό «μπουρκίνι», το οποίο φορούν πολλές μουσουλμάνες.

Ads

Το μαγιό, δημιούργημα μιας Αυστραλέζας, που καλύπτει όλο το σώμα, το λαιμό και το κεφάλι της γυναίκας, έχει διχάσει τη γαλλική κοινωνία.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και την ενίσχυση της ισλαμοφοβίας, το θέμα του «μπουρκίνι» έφτασε μέχρι το γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας.

Αφορμή στάθηκαν οι αποφάσεις των δημάρχων των Καννών και της Νίκαιας, που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα του συντηρητικού κόμματος, που απαγόρευσαν το μπουρκίνι στις παραλίες και με παρέμβαση της δημοτικής αστυνομίας επέβαλαν πρόστιμα σε όσους το φορούσαν. Ήδη τριάντα ακόμα πόλεις έχουν δηλώσει ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Ads

Το θέμα διχάζει βαθιά τη γαλλική κοινωνία και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Πώς είναι δυνατόν η ελευθερία να επιβάλεται μέσα από την απαγόρευση, διερωτώνται πολλοί ενώ βαθιά διχασμένοι είναι και οι πολιτικοί.

Πάντως το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας εξέδωσε προσωρινή απόφαση κατά της απαγόρευσης του μπουρκίνι με το αιτιολογικό πως παραβιάζονται οι πολιτικές ελευθερίες και πως δεν υφίστανται «αποδεδειγμένοι κίνδυνοι» για τη δημόσια τάξη από τη χρήση του. Η απόφαση είναι προσωρινή καθώς το δικαστήριο θα χρειαστεί χρόνο για να εξετάσει ενδελεχώς τη νομική τεκμηρίωση και να εκδώσει την οριστική απόφαση.