Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε την Δευτέρα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν σε συνεργασία με τα αλλά κόμματα της αριστεράς.

Ads

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 146 βουλευτές από τους 151 που διαθέτει η αριστερή αντιπολίτευση, ενώ για την έγκριση της έπρεπε να συγκεντρωθούν 289 ψήφοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα και κατηγόρησε την αριστερά για «χαμένο κοινοβουλευτικό χρόνο».

Η πρόταση συλλήφθηκε ως επίδειξη «δυσπιστίας» προς την Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στις 7 Ιουλίου, κατά τη δήλωση πολιτικής της. «Δεν αντλείτε τη νομιμότητά σας από τις βουλευτικές εκλογές, ούτε καν από τη Βουλή» και «αποτελείτε, σε αυτή τη λειτουργία (ως επικεφαλής της κυβέρνησης), μια δημοκρατική ανωμαλία», είχε εκτοξεύσει ξανά η Ματίλντ Πανό, μπροστά σε αραιές έδρες.

Ads

Η Ελιζαμπέτ Μπορν, από τη δική της μεριά, απάντησε: «Θα μπορούσαμε να ενεργούμε για τους Γάλλους» αλλά «αντί αυτού, συζητάμε μια πρόταση μομφής ραμμένη με μια δίκη προθέσεων που εμποδίζει το κοινοβουλευτικό έργο». «Οι Γάλλοι έχουν βαρεθεί τους στείρους διαλόγους και τον νόμο των στάσεων», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης που την περασμένη εβδομάδα κάλεσε την αντιπολίτευση να «χτίσουν μαζί» συμβιβασμούς στη Βουλή.

Από την πλευρά της, η Εθνική Συσπείρωση,αρνήθηκε να υπερψηφίσει την πρόταση, επιδιώκοντας να ενσαρκώσει «μια άξια, σταθερή, εποικοδομητική αντιπολίτευση»,

Ψηλά οι τόνοι για το Ubergate

Ωστόσο, οι εξελίξεις με τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας Uber, επισκίασαν τη συζήτηση στο γαλλικό κοινοβούλιο, καθώς έρευνα από διεθνή ΜΜΕ φέρουν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να «βοηθά» τον αμερικανικό κολοσσό, την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Μοιραία, οι παραπάνω εξελίξεις οδήγησαν κόμματα της αντιπολίτευσης να ανεβάζουν τους τόνους και να μιλούν ακόμα και για «λεηλασία της χώρας από τον πρόεδρο των λόμπι» (όπως είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της K.O. της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ματίλντ Πανό).

Από την πλευρά της, η προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας Le Monde (η οποία έφερε στη δημοσιότητα το θέμα στη Γαλλία), υποστήριξε ότι ο Μακρόν, ως υπουργός «φυσικά ήταν εκείνη την εποχή σε επαφές με τις εμπλεκόμενες εταιρίες στις βαθιές αλλαγές του τομέα των μεταφορικών υπηρεσιών, διευκολύνοντας στην άρση κάποιων διοικητικών ή ρυθμιστικών εμποδίων».

Η εφημερίδα Le Monde –που πήρε μέρος στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Guardian σε συνεργασία  με την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και τα 42 ΜΜΕ– δημοσίευσε αναλυτικές πληροφορίες για τα όσα συνέβησαν όταν ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας (2014 – 2016).