«Δεν είμαστε μαθητούδια, αλλά ελεύθερες χώρες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέρο Ρέντσι, παίρνοντας θέση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας μετά την απόφαση του Παρισιού να προχωρήσει μονομερώς σε παράταση του χρόνου υλοποίησης των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος.

Ads

«Συμπαρατάσσομαι με τη Γαλλία, οι χώρες δεν μπορούν να τυχαίνουν ίδιας μεταχείρισης με τα μαθητούδια», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η Ιταλία θα τηρήσει το 2014 το όριο 3% στον λόγο δημοσίου ελλείμματος προς ΑΕΠ, που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σέβομαι την απόφαση μιας φίλης και ελεύθερης χώρας όπως είναι η Γαλλία, κανείς δεν πρέπει να μεταχειρίζεται τις άλλες χώρες σαν να είναι μαθητές», σημείωσε και πρόσθεσε: «Εγώ είμαι με το μέρος του Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς».

Από την άλλη ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, πήρε το μέρος του Βερολίνου, επισημαίνοντας πως «σε ορισμένες χώρες πρέπει να ενισχυθεί η ορμή των μεταρρυθμίσεων». Υπενθυμίζεται πως η Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη σχολιάζοντας την απόφαση της Γαλλίας δήλωσε πως η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας είναι «ζήτημα αξιοπιστίας» για την Ευρώπη.

Ads

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας που αναμένεται να λάβει τη θέση του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε ενώπιον των ευρωβουλευτών πως «είμαι Γάλλος και θα παραμείνει αλλά είναι ζωτικής σημασίας η ίση μεταχείριση». Όπως υπογράμμισε θα είναι εξίσου αυστηρός με τον προϋπολογισμό  και την τήρηση των κανόνων στο Παρίσι όπως και με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις.