Οι Γάλλοι δεν χαρίστηκαν στον Μακρόν σχεδόν από την αρχή της θητείας του. Η φράση «ελεύθερη πτώση» στα ποσοστά δημοφιλίας του είναι η πιο συνηθισμένη.

Ads

Μια δημοσκοπική «ανάσα» τον περασμένο Μάρτιο, της Harris Interactive που διεξήχθη για την τηλεόραση LCI, δεν κράτησε πολύ. Σε δημοσκόπηση του YouGov που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Μάη για λογαριασμό της γαλλικής «Huffington Post», λίγο πριν από τη σταδιακή άρση των προστατευτικών μέτρων, το 60% των Γάλλων έκρινε ότι η κυβέρνηση δεν χειρίζεται σωστά το πρόβλημα της πανδημίας. «Ηταν το πιο αρνητικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση από τα μέσα Μαρτίου», σημείωνε η γαλλική ιστοσελίδα.

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Γαλλία προσπαθεί να βγει σταδιακά από την καραντίνα. Όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, το περασμένο Σαββατοκύριακο άνοιξαν πάλι οι παραλίες, ενώ οι μαθητές επιστρέφουν σιγά σιγά στα σχολεία, τουλάχιστον σε εκείνες τις περιοχές που δεν είναι «στο κόκκινο». Αλλά όλα αυτά είναι υπό αίρεση, με τον υπουργό Εσωτερικών Φιλίπ Καστανέρ να προειδοποιεί για επιστροφή σε αυστηρότερα μέτρα, αν υπάρξει ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων, με τη χώρα χθες να καταγράφει άλλους 483 θανάτους 24ώρου από τον κορονοϊό (συνολικά 28.108).

Έτσι, ο Γάλλος πρόεδρος, βλέποντας την πανδημία να πλήττει κι άλλο την δημοτικότητά του, επιστράτευσε τα επιδοματικά όπλα. Μετά το έκτακτο επίδομα ύψους 500-1.500 ευρώ που εξήγγειλε για το υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του COVID-19, την Παρασκευή πραγματοποίησε επίσκεψη σε δημόσιο νοσοκομείο του Παρισιού μαζί με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν όπου εξέφρασε ένα «mea culpa» για την πολιτική που ακολούθησε τα δύο προηγούμενα χρόνια προσπαθώντας να μεταρρυθμίσει το σύστημα υγείας και υποσχέθηκε να βάλει τέλος στην «εξαΰλωση» του υγειονομικού προσωπικού.

Ads

Φαίνεται όπως πως ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται εν μέσω μιας πολιτικής δίνης από την οποία μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδράσει. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει η ΕΦΣΥΝ, ότι χάνει σιγά σιγά και τους δικούς του.

Αν επιβεβαιωθούν, λοιπόν, τα προαναγγελθέντα, το κυβερνών κόμμα LREM (Η Δημοκρατία Εμπρός) θα χάσει σήμερα, Τρίτη την απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Δέκα βουλευτές του που ανήκουν στην πιο «αριστερή» πτέρυγα καθώς και άλλοι 10 βουλευτές από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας θα σχηματίσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα ονομάζεται «Οικολογία, δημοκρατία, αλληλεγγύη». Οπότε, το κόμμα του Μακρόν θα έχει πλέον 285 αντί για 295 βουλευτές επί συνόλου 577.

Να σημειωθεί, ότι ακόμη 15 δυσαρεστημένοι βουλευτές είχαν εγκαταλείψει το LREM σταδιακά από την έναρξη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Ο πρώτος γύρος διεξήχθη κανονικά στις 15 Μαρτίου εν μέσω πανδημίας. Ο δεύτερος όμως αναβλήθηκε επ’ αόριστον λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ, την Κυριακή, πολλοί υποψήφιοι και απερχόμενοι δήμαρχοι, ανάμεσά τους η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σε ανοιχτή επιστολή τους, ζήτησαν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ώστε «να μην μετατρέψουμε την υγειονομική καραντίνα σε καραντίνα της δημοκρατίας, κάτι που θα ήταν ολέθριο για το μέλλον της Γαλλίας».

Οι περισσότεροι επιδημιολόγοι πάντως δεν εμφανίζονται θετικοί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ, η κοινωνία «βράζει». Η ΕΦΣΥΝ αναφέρει ότι στο Αρζαντέιγ, το δεύτερο πολυπληθέστερο προάστιο του Παρισιού, ξέσπασαν συγκρούσεις τα ξημερώματα της Δευτέρας ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Αιτία ο θάνατος ενός 18χρονου νεαρού που οδηγούσε μηχανή και ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Μέσα στον τελευταίο μήνα και παρά την καραντίνα έχουν σημειωθεί διάφορες συμπλοκές σε υποβαθμισμένα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας όπου ζουν στοιβαγμένοι εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, αφού, όπως έδειχνε γράφημα της χθεσινής «Le Monde» – το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα – το Σεν Ντενί, το πολυπληθέστερο προάστιο του Παρισιού, είναι αυτό που δοκιμάζεται περισσότερο από τον κορονοϊό, με το ποσοστό θνητότητας να έχει αυξηθεί κατά 130% μέσα στο διάστημα από την 1η Μαρτίου ώς τις 27 Απριλίου συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2019. 

Τι μένει στον Γάλλο πρόεδρο; Οι κοινές πρωτοβουλίες με την Μέρκελ για την οικονομική ανάκαμψη προτείνοντας από κοινού τη δημιουργία ταμείου 500 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των οικονομιών. Και η επίκληση του πνεύματος του Σαρλ Ντε Γκολ, ώστε οι Γάλλοι «να επιδείξουν θάρρος και ενότητα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς»…