Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές που αντιτάσσονται στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που διαρρέουν ορισμένοι κύκλοι. Οι αντιδράσεις προκύπτουν τόσο για την πολιτική παρέμβαση, που συνιστούν αυτές οι διαρροές εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όσο και για το κόστος ενός ενδεχόμενου Grexit. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Bloomberg: «Αν φύγει η Ελλάδα, πάει το ευρώ».

Ads

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα αποτελεί μικρότερο χρηματοπιστωτικό ρίσκο για την υπόλοιπη ευρωζώνη από ό,τι ήταν το 2009, όταν οι αποκαλύψεις για το μέγεθος του ελλείμματός της πυροδότησαν την τρέχουσα κρίση. Αυτό ωστόσο λέει λίγα για το χάος που θα μπορούσε να ακολουθήσει την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Η μετάδοση δεν είναι ποτέ προβλέψιμη», αναφέρει μεταξύ άλλων το Bloomberg και προσθέτει: «Μην κάνετε λάθος… Όποια χώρα και να φύγει από το ευρώ θα θέσει σε αμφισβήτηση την ύπαρξη του κοινού νομίσματος».

Τη Δευτέρα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη οικονομολόγους του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) και του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), υπογραμμίζει πως το κόστος για τη Γερμανία μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διπλάσιο από ένα «κούρεμα», που θα μείωνε το χρέος από το 175% του ΑΕΠ στο 90%. Το πρώτο εκτιμάται σε έως και 76 δις ευρώ, ενώ το δεύτερο σε 40 δις ευρώ.

Οι φωνές ενάντια στην κινδυνολογία και την τρομολαγνεία πληθαίνουν. Τελευταίος αξιωματούχος που αντέδρασε στα «σενάρια καταστροφής» είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος χαρακτήρισε εικασίες τα περί Grexit και τόνισε πως «δεν είναι οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που προκαλούν ταραχές στις χρηματαγορές», αλλά «η αντιπαράθεση στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες σχετικά με τα σενάρια φόβου για την Ελλάδα».

Ads

Στη Γερμανία όλο και περισσότεροι πολιτικοί συστήνουν στο Βερολίνο αυτοσυγκράτηση. Ο Χόρστ Ζέεχοφερ, πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ απέρριψε, μιλώντας στη Die Welt, οποιαδήποτε παρέμβαση στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα. «Στη Γερμανία έχουμε κάποιες φορές την τάση να αναλαμβάνουμε το ρόλο του κηδεμόνα απέναντι σε άλλες χώρες», τόνισε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, και πρόσθεσε πως αν και είναι σωστό η χορήγηση βοήθειας να γίνεται υπό προϋποθέσεις, «δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα κουνώντας το δάχτυλο».

Ο Ζέεχοφερ απορρίπτει κάθε αλλαγή κυβερνητικής πλεύσης ή ακόμα και πίεσης προς την Ελλάδα από πλευρά γερμανικής κυβέρνησης: «Ο προσανατολισμός του κυβερνητικού συνασπισμού είναι σαφής. Βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων. Τώρα θα πρέπει με ηρεμία να περιμένουμε την έκβαση των εκλογών». Επαναλαμβάνει τέλος πως δεν είναι καλό να παρεμβαίνει η Γερμανία στον προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «με υποθετικές συζητήσεις έχεις συχνά τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Σύμφωνα πάντα με τη Deutsche Welle, η γ.γ. των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών Γιασμίν Φαχίμι σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Rheinische Post τόνισε ότι «μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη και «για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να συζητάμε επιπόλαια τέτοια σενάρια». Kατά μιας γερμανικής παρέμβασης στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα τάσσεται μέσω της εφημερίδας Bild και ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ραλφ Στέγκνερ, όπως έπραξε νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Για αλλαγή πορείας της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής χωρίς σημαντική αφορμή κατηγορεί, στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών σε ζητήματα προϋπολογισμού, Γιοχάνες Καρς την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία κατά την άποψη του απλά φοβάται το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και τα κίνητρά της είναι καθαρά εσωπολιτικά. Μιλώντας στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt προειδοποίησε για «ανυπολόγιστες επιπτώσεις» σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Από την πλευρά της γερμανικής αντιπολίτευσης, ο αρχηγός της Κ.Ο. των Πρασίνων Άντον Χόφστετερ δήλωσε στην Neue Osnabrücker Zeitung ότι θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, αντί να σπέρνουμε απειλητικά σενάρια». Και ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση να μην ενισχύει σε πολλούς Έλληνες την εντύπωση ότι η Ευρώπη τους εκβιάζει. Με τον πλέον σαφή τρόπο διατυπώνει την κριτική του στη στάση του Βερολίνου ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι «δεν αρμόζει ούτε η παρέμβαση στους προεκλογικούς αγώνες άλλων χωρών, ούτε η ερμηνεία προεκλογικών υποσχέσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε με ηρεμία την έκβαση των εκλογών.