Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι έτοιμος να παρέμβει στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτμεβρίου.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μακρόν θα καθορίσει τις μεταρρύθμισεις που προωθεί για ευρωπαϊκή εμβάθυνση, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το Βερολίνο να αλλάξει γνώμη σχετικά με την προσέγγισή του για την ευρωζώνη.

Εδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να καταστήσει πιο συγκεκριμένες τις προτάσεις του για ξεχωριστό προϋπολογισμό, υπουργείο Οικονομικών και ευρωπαϊκό νομισματικό Ταμείο.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ελπίζει πως θα πυροδοτήσει τον δημόσιο διάλογο και θα αναγκάσει την Άνγκελα Μέρκελ και τους υπόλοιπους ηγέτες των γερμανικών κομμάτων να λάβουν θέση για αυτά τα θέματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους για το σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ads

Η πρωτοβουλία του αναμένεται να υλοποιηθεί με την ομιλία του στις 26 Σεπτεμβρίου για το μέλλον της Ευρώπης που θα στοχεύει στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου μέχρι το τέλος του έτους.