Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, φέρεται να προτείνει μια εναλλακτική λύση για το ελληνικό χρέος που δεν προβλέπει κούρεμα αλλά ένα “μενού ανταλλαγής” (menu of debt swaps) των υφιστάμενων ομολόγων με δύο είδη ομολόγων: Ένα με ρήτρα ανάπτυξης και ένα χωρίς ημερομηνία λήξης.

Ads

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πρόταση προβλέπει πως το πρώτο είδος ομολόγων, αυτό δηλαδή με την ρήτρα ανάπτυξης, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια, ενώ ο δεύτερο τύπος, τα λεγόμενα «perpetual bonds», θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Η Financial Times επικαλείται δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη, σύμφωνα με την οποία η ανταλλαγή χρέους είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», οι οποίοι είναι πολιτικά απαράδεκτοι στη Γερμανία και σε άλλους πιστωτές. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της πρότασης η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και πάταξης της φοροδιαφυγής. «Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που θα πως στους εταίρους είναι: “βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη παρά μια αναμορφωμένη Ελλάδα”»

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση για το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, υπογραμμίζοντας πως «δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες». «Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας», επισημαίνει ο Γιάννης Βαρουφάκης, σε ανακοίνωσή του. 

Ads

Τσακαλώτος: Τρεις παράμετροι για το χρέος

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ε. Τσακαλώτος, μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως η κυβέρνηση για το ζήτημα του χρέους έχει βάλει στο τραπέζι τρεις παραμέτρους: Διαγραφή, σύνδεση της αποπληρωμής με ρήτρα ανάπτυξης, επενδυτικό πρόγραμμα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το Χρέος δεν είναι ενιαίο, όπως σημείωσε ο Ε. Τσακαλώτος, μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές λύσεις, για διαφορετικά κομμάτια του χρέους, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι και η επιμήκυνση μπορεί να θεωρηθεί ως διαγραφή. «Έτσι κι αλλιώς και η επιμήκυνση που μας είχαν προτείνει- και στις προηγούμενες κυβερνήσεις- είναι στην ουσία κούρεμα, άρα εμείς πρέπει να πάμε με πολύ συγκεκριμένες ιδέες και για τους τρεις πυλώνες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός. 

Διαβάστε επίσης: