Το ίδιο λάθος με εκείνο του επίσης συντηρητικού προκατόχου της, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θεωρούσε εφικτό να πείσει τη Γερμανία να δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος πρότεινε στη δομή της Ε.Ε., οι οποίες ενίσχυαν το «ειδικό καθεστώς» εξαιρέσεων για τη Μεγάλη Βρετανία, επαναλαμβάνει η Τερέζα Μέι, αυτή την φορά στο ζήτημα του Brexit, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ads

Ο αρθρογράφος Φίλιπ Στίβενς θεωρεί ότι η Βρετανία συνεχίζει να «διαβάζει» λάθος τις προθέσεις και την τακτική της Γερμανίας στο ζήτημα του Brexit, ενώ το μήνυμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς την Τερέζα Μέι είναι ξεκάθαρο: δεν υπάρχει αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συνέπειες.

Το Λονδίνο, σύμφωνα με τον Στίβενς, εκτιμούσε ότι η Γερμανία, με την εξωστρεφή, ατλαντική, φιλελεύθερη οικονομική λογική της θα κατανοούσε τη Μ. Βρετανία και θα είχε συμφέρον από μία ευνοϊκή για τους Βρετανούς συμφωνία εξόδου, δεδομένου ότι η βρετανική αγορά είναι πεδίον δόξης λαμπρόν για τη γερμανική βιομηχανία.

Αντιθέτως, όπως και στην περίπτωση του Κάμερον που η Άνγκελα Μέρκελ έμεινε σταθερή στη θέση της για σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες οι οποίοι διέπουν τη διαδικασία της ενοποίησης, έτσι αναμένεται να κάνει και τώρα, μην υποκύπτοντας στην παραβίαση των κανόνων της ΕΕ, όπως θα ήθελε το Λονδίνο, ώστε η αποχώρησή του από το μπλοκ των 28 χωρών να γίνει σχετικά ανώδυνα.

Ads

«Οι όροι ενός πιθανού νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, η βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης, τα μέτρα για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ζώνης Σένγκεν βρίσκονται υψηλότερα στην ατζέντα προτεραιοτήτων της Γερμανίας σε σχέση με το Brexit», σημειώνει ο Στίβενς, συμπληρώνοντας ότι «το μήνυμα της κ. Μέρκελ στην κ. Μέι είναι ότι Brexit σημαίνει Brexit: η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Ε.Ε. και να αναμένει ότι αυτό θα γίνει χωρίς συνέπειες.

»Για τη Γερμανία, η ακεραιότητα της Ένωσης εξαρτάται από την προσήλωση στους κανόνες. Όσοι αποχωρούν δεν μπορούν να κρατούν τα προνόμιά τους. Η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί όντως μια καλή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά η Γερμανία έχει την Ευρώπη που θέλει. Και δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει για χάρη της Τερέζα Μέι».