Το εφιαλτικότερο σενάριο για την εξέλιξη της κατάστασης στην Καταλονία ανέπτυξε ο επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η κλιμακούμενη διαμάχη Μαδρίτης -Βαρκελώνης για το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, κινδυνεύει να εξελιχθεί στην πρώτη εδώ και δεκαετίες ένοπλη σύρραξη στη Δυτική Ευρώπη.

Ads

Ο Γερμανός επίτροπος και σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η κατάσταση «είναι πολύ, πολύ ανησυχητική». «Είναι πιθανός ένας εμφύλιος πόλεμος καταμεσής της Ευρώπης. Να ελπίζουμε μόνον να ανοίξει σύντομα ένα κανάλι διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης».

Η χρήση του όρου «εμφύλιος πόλεμος» ξυπνά εφιαλτικές μνήμες στην Ισπανία, που βίωσε μια αιματηρή εμφύλια σύρραξη από το 1936-1939.

Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στο Μόναχο ο Έτινγκερ επέμεινε πάντως ότι η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να παρέμβει στη διαμάχη.

Ads

Η κρίση της Καταλονίας είναι η νέα σπαζοκεφαλιά που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μετά την οικονομική  κρίση και προσφυγική κρίση και το Brexit.

«Κατά κάποιον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ένας θεσμός φτιαγμένος για χαλεπούς καιρούς. Οταν όλα πηγαίνουν καλά, λειτουργεί καλά. Αλλά όταν εμφανίζεται πρόβλημα, συναντά τεράστιες δυσκολίες για να λάβει θέση και να ενεργήσει», σχολιάζει η Στέφανι Βάις, διευθύντρια του γραφείου των Βρυξελλών του ιδρύματος Bertelsmann.

«Αυτό το πρόβλημα αναμενόταν να εμφανισθεί εδώ και καιρό», αφού ήταν γνωστό ότι οι Καταλανοί αυτονομιστές προετοίμαζαν δημοψήφισμα εδώ και χρόνια. «Ομως δεν έλαβε την προσήκουσα προσοχή από τις Βρυξέλλες», παρατηρεί χωρίς να κρύβει την έκπληξή της.

Απόδειξη, η αμήχανη σιωπή της ‘Ενωσης τις παραμονές του καταλανικού δημοψηφίσματος, τόσο για τις εξελίξεις στην Καταλονία, όσο και για τις αυτονομιστικές κορώνες που προήλθαν από τη Σκωτία, τη Φλάνδρα και τη Χώρα των Βάσκων.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στην Καταλονία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπασε τη σιωπή της για να απευθύνει έκκληση για διάλογο και για να καταδικάσει τη βία ως «εργαλείο στην πολιτική», προσέχοντας ωστόσο να μην θίξει τη Μαδρίτη.

Ετσι, φρόντισε να επαναλάβει ότι το δημοψήφισμα παραβιάζει το ισπανικό Σύνταγμα και να παραδεχθεί ότι «η υπεράσπιση του κράτους δικαίου επιβάλλει ορισμένες φορές τη χρήση αναλογικής βίας».