Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ φοβάται μια ενδεχόμενη απομάκρυνση της ΕΕ από τον οικονομικό φιλελευθερισμό μετά το Brexit, σύμφωνα με δημοσίευμα των  Financial Times. Γι΄ αυτό και σύμφωνα με το δημοσίευμα πιέζει τη Φινλανδία και άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ να εκφράζουν πιο σθεναρά τις φιλελεύθερες απόψεις τους. 

Ads

Το Βερολίνο ανησυχεί ότι με την έξοδο της Βρετανίας, η οικονομική συζήτηση στην ΕΕ θα μετατοπισθεί υπέρ της Γαλλίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης. Οι χώρες αυτές έχουν παραδοσιακά λιγότερη εμπιστοσύνη στις ελεύθερες αγορές και την απορρύθμιση σε σχέση με το λόμπι του Βορρά υπό την καθοδήγηση της Βρετανίας και πιέζουν υπέρ κρατικών παρεμβάσεων, που συνδέονται συχνά με αυξημένες δημόσιες δαπάνες. 

Η Μέρκελ φοβάται ότι αυτό μπορεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, σε μία περίοδο που αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις αναδυόμενες οικονομίες με επικεφαλής την Κίνα και από τον λαϊκιστή πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξετάζει τη λήψη προστατευτικών οικονομικών μέτρων που μπορεί να πλήξουν την ΕΕ, σημειώνουν οι Financial Times. 

Αυτό που ενδιαφέρει τη Μέρκελ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να έχει εδραιώσει τη θέση της και την άποψή της, όταν ο νικητής των προσεχών γαλλικών εκλογών θα αρχίσει να παρεμβαίνει το στο οικονομικό μέλλον της Ευρώπης. 

Ads

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο κεντροαριστερός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της αγοράς, αλλά το Βερολίνο ανησυχεί ότι θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην Ευρωζώνη για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε η Γαλλία – και ίσως και άλλες χώρες – να μπορούν να αυξήσουν τον δημόσιο δανεισμό τους.