Ο Μακρόν έκοψε τον γόρδιο δεσμό του γαλλικού κομματικού συστήματος, υποστήριξε ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, τασσόμενος υπέρ της αναδιοργάνωσης του πολιτικού τοπίου.

Ads

«Τα δύο κόμματα που διαχειρίζονταν εναλλάξ τη Γαλλία, αποκλείστηκαν από τον α’ γύρο των εκλογών, καθώς η δυσαρέσκεια των Γάλλων απέναντί τους είναι ιδιαίτερα σημαντική» σχολίασε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας. Απευθυνόμενος προς τον γαλλικό λαό, τον κάλεσε να «μη φοβάται» και να «αδράξει την ευκαιρία ώστε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο».

Ερωτηθείς για τον τρόπο λειτουργίας του νέου κυβερνητικού σχήματος, επεσήμανε ότι «θέληση είναι να οργανώσουμε την επικοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να μη τροφοδοτείται μια μόνιμη πολυλογία». «Όταν ένα πρόγραμμα βρίσκεται στην προπαρασκευαστική του φάση, κάνεις δεν έχει το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει τους τομείς που βρίσκονται ακόμα σε διαιτησία» έσπευσε να προσθέσει.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναγνώρισε ότι ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης Μακρόν έχει δεσμευθεί να «οδηγήσει» την κυβέρνηση στις βουλευτικές εκλογές με στόχο «την εξασφάλιση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Ads

«Με δεδομένο ότι επιδιώκουμε μια θετική απάντηση στο χέρι συνεργασίας που τείνει ο πρόεδρος, δεν υπάρχει περίπτωση να δυσφημίσω, επικρίνω ή κακολογήσω άτομα που εκτιμώ, που όμως έχουν κάνει μια διαφορετική επιλογή από εμένα» κατέληξε ο Φιλίπ.