Ζητώ συγγνώμη αλλά δεν φεύγω και δεν επιστρέφω τα χρήματα… Αυτό είπε ουσιαστικά ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με την Κεντροδεξιά, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, μετά το σκάνδαλο αργομισθίας που ξέσπασε αναφορικά με την οικογένειά του. 

Ads

Υποστήριξε ότι η συνεργασία του με τη σύζυγό και τα παιδιά του ήταν νόμιμη και τα χρήματα που εκείνοι έλαβαν δηλώθηκαν και φορολογήθηκαν. Συγγνώμη ζήτησε γιατί, καθώς είπε η πρακτική της πρόσληψης συγγενών είναι λάθος και αποδοκιμάζεται από τον γαλλικό λαό. 

«Κατανοώ τις ενέργειες της δικαιοσύνης και κατανοώ πως υπάρχουν ερωτηματικά. Κατανοώ επίσης την ανάγκη να τοποθετηθώ απέναντι στον γαλλικό λαό και θα το κάνω σήμερα», δήλωσε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου. 

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην πολιτική δεν έχει κατηγορηθεί για το παραμικρό. Τώρα, τόνισε «βρίσκομαι εν μέσω ψευδών ειδήσεων, κατηγοριών και παραπληροφόρησης». 

Ads

Τι είπε για τα χρήματα που έλαβε η οικογένειά του

«Ανακρίθηκα 4 ώρες εγώ προσωπικά και η σύζυγός μου επί 5 ώρες και έχουμε καταθέσει τα πάντα καθώς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ναι η σύζυγός μου ήταν έμμισθη βοηθός τόσο δικιά μου όσο και του συνεργάτη μου για περισσότερα από 15 χρόνια. 

» Μας έχουν κατηγορήσει πως λάβαμε 1 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα καθώς η σύζυγός μου λάμβανε κάτι περισσότερο από 3. 000 ευρώ καθαρά το μήνα ως πτυχιούχος πανεπιστημίου και σύμφωνα με όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Όλα όσα έχουν ειπωθεί για τα ποσά και την εργασία που η Πηνελόπη έχει προσφέρει καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν. 

» Η σύζυγός μου όλα αυτά τα χρόνια επιμελήθηκε για πολλούς απλές αλλά για εμένα προσωπικά εξαιρετικά σημαντικές και ουσιαστικές εργασίες. Η λίστα των όσων έχει προσφέρει πραγματικά είναι τεράστια και ο μισθός που λάμβανε είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένος και σύμφωνος με τους νόμους και την ηθική. 

» Κάποιοι «ξέθαψαν» μία φράση από παλαιότερη συνέντευξή της και μάλιστα από αγγλικό μέσο στο οποίο δήλωνε πως ποτέ δεν ήταν εργαζόμενη μου. Και ναι δεν ήταν ποτέ ούτε υφιστάμενη ούτε υπάλληλός μου αλλά συνεργάτης αναγκαία που προσέφερε όπως κάθε άλλος συνεργάτης μου όλα αυτά τα χρόνια. 

» Αναφορικά με τα ποσά που έχουν αναφερθεί για τα παιδιά μου, επίσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχουν κάθε ένα λάβει όλα όσα προβλέπει ο νόμος για τα τέκνα των πολιτικών, τα ποσά επίσης είναι καταγεγραμμένα και φορολογημένα».

Ερωτηθείς αν θα επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε η σύζυγός του είπε: «γιατί να επιστραφεί η αμοιβή για μία εργασία που έχει αποδεδειγμένα παραδοθεί. Γιατί να επιστρέψει κάποιος αμοιβή για δουλειά που επί 15 χρόνια προσέφερε; Σας αντιστρέφω την ερώτηση και καλώ εσάς και τον γαλλικό λαό να απαντήσουν». 

Ζητώ συγγνώμη από το γαλλικό λαό…

Ο Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε συγγνώμη μόνο από το γαλλικό λαό, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Μόνο ο γαλλικός λαός έχει δικαίωμα να με κρίνει κι όχι ένα αμφιβόλου ποιότητας μιντιακό σύστημα», δήλωσε. 

«Ζητώ συγγνώμη όμως από τον γαλλικό λαό για το γεγονός της αρχικής πρόσληψης μέλους της οικογένειάς μου. Ο γαλλικός λαός δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο πλέον. Είναι απόλυτα κατανοητό και σε εμένα προσωπικά έγινε απόλυτα κατανοητό εδώ και τρία χρόνια που έχω διακόψει κάθε τέτοια σχέση με τη σύζυγό μου. Αν πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα ας το κάνουμε όλοι μαζί. Ας σταματήσουν όμως όλοι αυτοί που σήμερα μου κάνουν μαθήματα ηθικής τις κατηγορίες για κάτι που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να πράττουν». 

Βλέπει… «σχέδιο» για να ευνοηθεί η ακροδεξιά

«Για εμένα προσωπικά όλο αυτό το πλάνο έχει ως μόνο στόχο να πλήξει τον μόνο άνθρωπο που μπορεί πολιτικά να χτυπήσει το κατεστημένο, διεφθαρμένο σύστημα τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία», υποστήριξε ο Φρανσουά Φιγιόν και πρόσθεσε: 

«Ο πραγματικός κίνδυνος από το συγκεκριμένο σχέδιο είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς που κάποιοι φαίνεται πως δεν μπορούν να περάσουν μέσω των εκλογών και επιλέγουν την κακοήθεια και την δυσφήμιση για να πετύχουν. Τίποτε δεν θα με πτοήσει». 

«Δεν παραιτούμαι»

«Έχω επιλεγεί από τους ίδιους τους πολίτες, δεν είμαι υποψήφιος μόνο της δεξιάς αλλά ολόκληρης της Γαλλίας και δεν παραιτούμαι. Από σήμερα ξεκινά μία νέα προεκλογική περίοδος, μία περίοδος γεμάτη με περισσότερη θέληση και περισσότερη επιμονή από την πλευρά μου για μία Γαλλία καθαρή και δίκαιη για όλους».