Οι πρώην πρωθυπουργοί Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ είναι οι δύο υποψήφιοι που επικράτησαν στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2017, αφήνωντας τρίτο κι εκτός δεύτερου γύρου τον Νικολά Σαρκοζί.

Ads

Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρωθυπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί (2007-2012), επικράτησε συντριπτικά στον χθεσινό πρώτο γύρο με 44% και είναι πλέον το φαβορί της διαδικασίας.

Στον δεύτερο γύρο την επόμενης Κυριακής θα αντιμετωπίσει τον Αλέν Ζιπέ, που έλαβε ποσοστό 28,6%. Ο Ζιπέ ήταν επίσης πρωθυπουργός (1995-1997) υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ.

image

Ads

Ο Φρανσουά Φιγιόν

Ο Νικολά Σαρκοζί ήρθε τρίτος έχοντας συγκεντρώσει το 20,6%.

Για άλλη μια φορά οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω, καθώς στην πλειοψηφία τους έδειχναν τον Σαρκοζί να περνά στο δεύτερο γύρο των προκριμματικών. 

image

Ο Αλέν Ζιπέ

image

Εκτός μένει ο Νικολά Σαρκοζί 

Εάν ένας υποψήφιος είχε συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%, θα κέρδιζε αυτομάτως το χρίσμα. Ωστόσο αυτό δεν έγινε κι έτσι Φιγιόν και Ζιπέ  θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον δεύτερο γύρο, στις 27 Νοεμβρίου.

Η συμμετοχή στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα της Κεντροδεξιάς ήταν πολύ υψηλή. Εκτιμάται ότι πήγαν στις κάλπες 3,9-4,3 εκατομμύρια Γάλλοι.

Ο Σαρκοζί στηρίζει Φιγιόν στον δεύτερο γύρο

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί παραδέχτηκε την ήττα του και ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν στον δεύτερο γύρο.  

Δήλωσε ότι νιώθει πιο κοντά στον Φιγιόν απ’ ότι στον Ζιπέ. Επιπλέον δήλωσε ότι απομακρύνεται από το «πάθος της πολιτικής ζωής για να αφιερώσει το χρόνο του στο πάθος της ιδιωτική του ζωής». 

«Καλή τύχη στη Γαλλία», ευχήθηκε.