Η Γαλλία είναι ένα κράτος σε πτώχευση, δήλωσε σήμερα ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος με  πρόεδρος της χώρας με την κεντροδεξιά. 

Ads

Ο Φιγιόν από την Κορσική, όπου βρισκόταν, επανέλαβε ουσιαστική την ίδια δήλωση που είχε κάνει το νησί πριν από 10 χρόνια και είχε τότε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. 

«Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει εδώ στην Κορσική το 2007. Είμαστε ένα κράτος που βρίσκεται σε πτώχευση… Έχουμε ένα χρέος που μας υποχρεώνει να αναζητάμε καθημερινά δισεκατομμύρια ευρώ στις διεθνείς αγορές», είπε ο Φιγιόν στην τωρινή του δήλωση. «Η Γαλλία σήμερα είναι μια χώρα που μπορεί να καταρρεύσει σαν την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, ακόμη κάποια στιγμή και σαν την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο Φιγιόν έχει βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία σε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας με απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και περικοπές δαπανών. 

Ads

Την προηγούμενη και παρόμοια, δήλωσή του, είχε κάνει το 2007 – και πάλι στην Κορσική. Τότε όμως ήταν πρωθυπουργός της Γαλλίας υπό τον Νικολά Σαρκοζί. 

«Είμαι επικεφαλής ενός κράτους που βρίσκεται σε πτώχευση. Είμαι επικεφαλής ενός κράτους που επί 15 χρόνια παρουσιάζει ένα τεράστιο έλλειμμα. Είμαι επικεφαλής μιας χώρας που δεν έχει υπερψηφίσει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό μέσα σε 25 χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είχε πει τότε. 

Με τρεις εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις εκλογές, ο Φρανσουά Φιγιόν προσπαθεί να επιστρέψει στο προσκήνιο, έχοντας χάσει τη δημοτικότητα που απολάμβανε μετά τη νίκη του επί των Αλέν Ζιπέ και Νικολά Σαρκοζί στις προκριματικές των συντηρητικών τον Νοέμβριο, εξαιτίας του σκανδάλου αργομισθίας της γυναίκας του, στο οποίο εμπλέκεται. 

Οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν στην τρίτη θέση, πίσω από το νέο φαβορί, τον κεντρώο – σοσιαλφιλελεύθερο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. 

Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, ο Φιγιόν θα είναι ο πρώτος συντηρητικός υποψήφιος που αποκλείεται από τον πρώτο γύρο στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μακρόν και την Λεπέν να περνούν στον δεύτερο γύρο στον οποίο επικρατεί ο πρώτος.