Μετά τα όσα ήρθαν στο φως για τις αργομισθίες της συζύγου του και των παιδιών του – το λεγόμενο και PenelopeGate» – αυτή τη φορά ο Φιγιόν εγκαλείται από τα γαλλικά μίντια για τη σχέση του με μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία. 

Ads

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV, ο Φιγιόν έλαβε μεταξύ των ετών 2012 και 2014 από την ασφαλιστική «AXA» περίπου 200.000 ευρώ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής οδηγίας «Φερεγγυότητα 2».

Ο Φιγιόν, αναφέρει η ίδια πηγή, βοήθησε τον Ενρί ντε Καστρί, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας να έρθει σε επαφή με τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον νέο κανονισμό των ασφαλιστών στην Ευρώπη. 

Από την άλλη πλευρά ο Καστρί βοήθησε τον Φιγιόν στην προεκλογική του εκστρατεία και  ήταν μάλιστα ένα από τα ονόματα που είχε ακουστεί για το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αν ο Φιγιόν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. 

Ads

Νέες αποκαλύψεις για τις απολαβές της Πενέλοπι Φιγιόν

Στο μεταξύ η εφημερίδα Canard Enchaine που πρώτη αποκάλυψε το PenelopeGate δημοσιεύει νέες αποκαλύψεις για τις απολαβές της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν. 

Συγκεκριμένα έλαβε επιπλέον το ποσό των 45.000 ευρώ ως αποζημίωση απόλυσης από την θέση της, το οποίο της κατέβαλε η Εθνοσυνέλευση. 

Στην Φιγιόν καταβλήθηκε το 2002 το ποσό των «16.000 ευρώ ως αποζημίωση, ήτοι το ισοδύναμο μισθολογικών απολαβών 5 μηνών» στο πλαίσιο μιας σύμβασης εργασίας διάρκειας 5 ετών με τον σύζυγό της, παρά το γεγονός ότι προσλήφθηκε ξανά από τον διάδοχό του στην Εθνοσυνέλευση, Μαρκ Ζουλόντ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Ο νόμος δεν προβλέπει ένα τέτοιο ύψος αποζημίωσης απόλυσης για ένα κοινοβουλευτικό συνεργάτη» τονίζεται. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έλαβε επίσης, το Νοέμβριο του 2013, το ποσό των «29.000 ευρώ ως πριμ» αφού εργάστηκε εκ νέου για τον σύζυγό της, που είχε επανεκλεγεί βουλευτής, για ένα διάστημα 1,5 έτους.

Ανοιχτή επιστολή Φιγιόν μετά το PenelopeGate 

Με δεδομένες τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει εναντίον του – δημοσκόπηση έδειξε ότι το 65% των Γάλλων ζητά να παραιτηθεί από την προεδρική κούρσα – ο Φρανσουά Φιγιόν, με επιστολή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Quest France, προσπαθεί να αμυνθεί της υποψηφιότητάς του. 

«Στο πλαίσιο μιας πολιτικής καμπάνιας με ενοχλητική βιαιότητα, επέλεξα να απευθυνθώ σε εσάς για να σας πω την αλήθεια μου», υποστηρίζει ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων χαρακτηρίζοντας ως ψέματα τις αποκαλύψεις των γαλλικών ΜΜΕ για την σύζυγό του.
 
«Είναι γεγονός», προσθέτει «πως, η μανία των δυνάμεων που εξαπολύθηκαν εναντίον μου με άφησαν έκπληκτο. Παρόλα αυτά, αποφάσισα να μην υποκύψω στον εκφοβισμό και τις πιέσεις. Επέλεξα να σταθώ απέναντι στους Γάλλους και να αποκαταστήσω την… αλήθεια». 

Νέα δημοσκόπηση «δείχνει» Λεπέν – Μακρόν

Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο ο Φιγιόν διολισθαίνει στις δημοσκοπήσεις. Η τελευταία δημοσκόπηση της Opinionway, δείχνει την Λεπέν και τον Μακρόν να παλεύουν στο δεύτερο γύρο – ο Φιγιόν μένει εκτός – με τον τελευταίο να είναι ο νικητής. 

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου εξασφαλίζει το 25% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, έναντι 22% για τον Εμανουέλ Μακρόν και 20% για τον Φρανσουά Φιγιόν.

Στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να επικρατεί με το 66% των ψήφων, έναντι μόνο 34% για τη Μ. Λεπέν. Αν αντίπαλός της είναι ο Φρανσουά Φιγιόν, η κ. Λεπέν χάνει και πάλι με ποσοστό 38%, έναντι 62% για τον πρώην πρωθυπουργό.