Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να περιοριστούν οι εξουσίες της Κομισιόν σε κάποιους τομείς και να αναδιαρθρωθούν ριζικά, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η Frankfurter Allgemeine zeitung (FAZ). Όπως υποστηρίζει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να δρα ως η κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα να φροντίζει για την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Ads

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Σόιμπλε θέλει να ανατεθούν κάποιες από τις εξουσίες της Κομισιόν σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές, προκειμένου να πετύχει τον διαχωρισμό του αρχικού καθήκοντος των Βρυξελλών ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από τις ολοένα και αυξανόμενες πολιτικές της δραστηριότητες.

Όπως επεσήμαναν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, πριν δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε μια σύντομη συζήτηση για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να εκπληρώσει και πάλι το αρχικό, βασικό της καθήκον, δηλαδή την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ από την πλευρά του επιθυμεί να αναγάγει το ζήτημα σε κεντρικό θέμα όταν η Ολλανδία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Ads