Μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της Ευρώπης.

Ads

Η οικονομική εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει πως ο Αλέξης Τσίπρας σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ομολόγους του δεν βιάστηκε να κάνει δηλώσεις για το Brexit. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βιάστηκε να μιλήσει. Πολλοί ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων είχαν κάνει ήδη δηλώσεις για το Brexit όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε δημόσια. Αυτά που είπε ο ίδιος αλλά και οι υπουργοί του μπορούν να συμπυκνωθούν νοηματικά σε μια πρόταση: Εμείς τα λέγαμε!».

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ του ΑλέξηΤσίπρα και τους ΑΝΕΛ του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου αισθάνεται ότι επιβεβαιώθηκε από το Brexit και συμπεραίνει εμμέσως ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί με τους χρηματοδότες», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υπογραμμίζει πως με το Brexit πλήττεται εκτός των άλλων και το γόητρο της ΕΕ. «Με την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ μετά από 43 χρόνια επιβεβαιώνεται κάθε επιφυλακτικότητα απέναντι στην ΕΕ. Οι Βρετανοί δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε και η Ευρώπη».

Ads

Σύμφωνα με την αρθρογράφο η κρίση που περνάει η ΕΕ οφείλεται μεταξύ άλλων και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις προκλήσεις. 

«Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008 και τη μάχη για την Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, η ΕΕ ασχολείται κυρίως με τον εαυτό της.  Με το να μην αποτύχουν τελείως οικονομικά οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με τη διαχείριση του προσφυγικού και με το να σκεπάσει τη διαφορά μεταξύ εκείνων που ζητούν περισσότερη κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων εντός της ΕΕ και εκείνων που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Αυτή η ανθυγιεινή ομφαλοσκόπηση της Ευρώπης ενδέχεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά την βρετανική απόφαση για αποχώρηση».