Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, μια της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά και μια αντιφασιστική, διοργανώθηκαν σε κεντρικές περιοχές της Ρώμης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, περίπου 3.000 άνδρες, είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο της Ιταλικής πρωτεύουσας.

Ads

«Ο Ρέντσι είναι ένας ανόητος υπηρέτης της ΕΕ, εμείς απευθύνουμε έκκληση σε όλους, και σε εκείνους που απογοητεύθηκαν από τον ίδιο τον Ρέντσι και τον Μπέπε Γκρίλο», τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ενώ οι συγκεντρωμένοι, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές, κρατούσαν σημαίες με τους γνωστούς “κέλτικους σταυρούς”, σύμβολο των εθνικιστών, και χαιρετούσαν φασιστικά. 

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σαλβίνι συμμάχησε με ακροδεξιές τοπικές δυνάμεις, όπως η φασιστική οργάνωση Casa Pound, ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις, καθώς ένα από τα κύρια συνθήματα της Λέγκας του Βορρά μέχρι πρόσφατα ήταν το “Κλέφτρα Ρώμη”. Ο Σαλβίνι μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως τους επόμενους μήνες θα δώσει δημιουργηθεί μια ενιαία ομάδα ακροδεξιών στο ευρωκοινοβούλιο με τη Λέγκα του Βορρά και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην αντιφασιστική πορεία, η οποία διοργανώθηκαν από αριστερά αυτόνομα συνδικάτα βάσης, αριστερά κόμματα, την οργάνωση Anpi, ενώσεις μεταναστών και οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. «Ποτέ με τον Σαλβίνι, η Ρώμη δεν σε θέλει» φώναξαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι στα πανό τους, απέρριψαν «τις ξενοφοβικές και παραληρηματικές πολιτικές της Λέγκα και των νεοφασιστών συμμάχων της». Στο περιθώριο της συγκέντρωσης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.