Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας, ο Λιθουανός Βιτένις Αντριουκάιτις, υπογράμμισε σήμερα την «ηθική ευθύνη» που φέρουν όσοι τάσσονται κατά των εμβολίων και τους κάλεσε «να κάνουν μια βόλτα στα ευρωπαϊκά νεκροταφεία» και «να επισκεφθούν τα παιδιά που ασθένησαν από πολιομυελίτιδα».

Ads

«Αυτά τα αντιεμβολιαστικά κινήματα δεν ξέρουν τι κάνουν, δεν ξέρουν τι λένε» είπε ο Αντριουκάτις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. «Φέτος, νέοι γονείς έθαψαν το παιδί τους που πέθανε από ιλαρά», συνέχισε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους αναφέρεται. «Ας πάνε, όσοι διαφωνούν με τα εμβόλια, να επισκεφθούν αυτήν την οικογένεια, να πάνε στον τάφο του παιδιού για να καταλάβουν καλύτερα τι κάνουν», πρόσθεσε.

«Θέλω να καλέσω όλα τα κινήματα που τάσσονται κατά των εμβολιασμών να κάνουν μια βόλτα από τα ευρωπαϊκά νεκροταφεία όπου υπάρχουν ακόμη τάφοι ανθρώπων που πέθαναν στις αρχές του 19ου ή τον 18ο αιώνα. Τόσοι πολλοί νέοι πέθαιναν εκείνη την εποχή, τόσα πολλά παιδιά, επειδή δεν υπήρχαν εμβόλια» συνέχισε ο Επίτροπος που έχει σπουδάσει και έχει ασκήσει την ιατρική.

Ο Αντριουκάιτις ευχήθηκε επίσης «όλα αυτά τα κινήματα να πάνε να επισκεφθούν παιδιά που ασθένησαν με πολιομυελίτιδα».

Ads

«Αυτά τα κινήματα μας οδηγούν δεκαετίες πίσω, στα χρόνια του σκοταδισμού, αν όχι στη Λίθινη Εποχή» συνέχισε, εκτιμώντας ότι «φέρουν ηθική ευθύνη».

Ο Επίτροπος υπενθύμισε επίσης ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ «έχουν επικυρώσει τη συνθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού και οφείλουν να εγγυηθούν την προστασία» των ανηλίκων στο ανώτατο επίπεδο. «Αν οι γονείς τους δεν το καταλαβαίνουν, τότε θα πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις την ευθύνη για την προστασία αυτών των παιδιών και να προστατεύσουν το δικαίωμά τους στη ζωή», προειδοποίησε.