Μόνιμο μηχανισμό ελέγχου, ο οποίος θα εξετάζει τις καταγγελίες για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την εμπλοκή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) σε παράνομες επαναπροωθήσεις, συστήνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
​​​
Η συγκεκριμένη πρόταση, έρχεται, μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις και μαρτυρίες, για παράνομες πρακτικές στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως σε Ελλάδα, Κροατία και Ουγγαρία.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως, η απόφαση πάρθηκε ύστερα από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Αριστεράς με την στήριξη των Πρασίνων, του Renew και των μεγάλων πολιτικών ομάδων, των Σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ έρχεται την ώρα που η OLAF ερευνά τις καταγγελίες σε βάρος του Οργανισμού για παρενόχληση, ανάρμοστη συμπεριφορά και παράνομες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της, η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χαρακτηρίζει «δικαίωση» τη σύσταση του οργανισμού, «καθώς βάζει σε μια τροχιά διερεύνησης σοβαρές καταγγελίες που επειδή δεν είχαν απαντηθεί επαρκώς, δυσφημούσαν την Ελλάδα και δημιουργούσαν μια εικόνα ανοχής σε παράνομες ενέργειες».

Σημειώνεται πως, οι Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Ειδική Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν τη μόνιμη εντολή να διερευνήσουν όλες τις πτυχές της λειτουργίας της Frontex, της λογοδοσίας, αλλά κυρίως εάν συμμορφώνεται ή παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ads

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών, η Ομάδα Εργασίας του μηχανισμού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα διεξαγάγει διερευνητικές έρευνες συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία, σχετικά με τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, που είχε εμπλακεί ο Οργανισμός, καθώς επίσης και τις διαδικασίες εσωτερικής διαχείρισης για την υποβολή εκθέσεων και τον χειρισμό των καταγγελιών.