Οι ακροδεξιοί και οι ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν το πρώτο σόου τους στο ευρωκοινοβούλιο, γυρνώντας την πλάτη τους κατά την ανάκρουση του ευρωπαϊκού ύμνου λίγο πριν την ψηφοφορία με την οποία εξελέγη πρόεδρος του Σώματος ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, Μάρτιν Σούλτς.

Ads

Οι ευρωβουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν παρέμειναν καθιστοί κατά την ανάκρουση, ενώ ο Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP, ο οποίος συνεργάζεται στο ευρωκοινοβούλιο με τον Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δήλωσε πως ο ύμνος και η ευρωπαϊκή σημαία «είναι τα δύο σύμβολα της υποδούλωσής μας σε μια πολιτική ένωση την οποία απορρίπτει ο βρετανικός λαός»

Ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέρχεται από την Ωδή στη Χαρά του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Την οργή τους για τη στάση των ακροδεξιών και των ευρωσκεπτικιστών εξέφρασαν πολλοί ευρωβουλευτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τους «ηλίθιους» και υπενθυμίζοντας πως η πράξη τους αυτή, η «απόρριψη της αδελφοσύνης», έρχεται 100 χρόνια μετά τη «μαζική αυτοκτονία», την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Την υποκρισία της Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε ο Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Εντουάρ Μαρτέν κάνοντας λόγο για «γελοία» στάση. Η Μαρίν Λεπέν «σπεύδει να καταγγείλει τους αλλοεθνείς που δεν σέβονται τον γαλλικό εθνικό ύμνο, όποιος δεν σέβεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε να το εγκαταλείψει», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.