Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης του Κράτους της Παλαιστίνης. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 498 ψήφους υπέρ και 88 κατά.

Ads

Σημειώνεται πως το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, ωστόσο το ευρωκοινοβούλιο στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «είναι μια δυνατή υποστήριξη για μια επίλυση από τα δύο κράτη στη βάση των συνόρων του 1967 και με την Ιεροσαλήμ να αποτελεί την πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Στόχος όπως αναφέρεται είναι ένα ασφαλές Ισραήλ και μια ανεξάρτητη δημοκρατική και βιώσιμη Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας πως το ψήφισμα εγκρίθηκε στη βάση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου». Μεταξύ άλλων στο ψήφισμα επισημαίνεται πως οι εποικισμοί των Ισραηλινών είναι παράνομοι με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου ψήφισε πρόταση, με την οποία ζήτησε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ξαβιέ Μπετέλ να αναγνωρίσει «επισήμως» το Κράτος της Παλαιστίνης, ακολουθώντας το παράδειγμα των κοινοβουλίων της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ads

Η πρόταση υιοθετήθηκε από τα τρία κόμματα της πλειοψηφίας: τους φιλελεύθερους, τους σοσιαλιστές και τους πράσινους, ενώ έλαβε και τις ψήφους δύο βουλευτών της Αριστεράς. Ο Ζαν Άσελμπορν, σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών, χαιρέτισε την πρωτοβουλία.

Εξάλλου, με την πρότασή τους, οι βουλευτές του Λουξεμβούργου ζήτησαν από την κυβέρνησή τους «να συνεισφέρει στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει τη διαδικασία ειρήνευσης με στόχο μια οριστική και ολοκληρωμένη συμφωνία που θα σέβεται τις νόμιμες προσδοκίες για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για τους δύο λαούς».