Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πολύ καλά για τα LuxLeaks και τα Panama Papers, που αφορούσαν το ξέπλυμα χρήματος και την απύθμενη, όπως φάνηκε, παγκόσμια φοροδιαφυγή, μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα offshore εταιρειών και τραπεζών. Όμως η περίπτωση φοροδιαφυγής του Λιονέλ Μέσι, που καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή 4,16 εκατομμυρίων ευρώ και εκείνη του Κριστιάνο Ρονάλντο, που φέρεται να έχει κρύψει σε offshore αστρονομικές απολαβές, έριξε φως και σε μια ακόμη σκοτεινή πτυχή αυτού του δικτύου: τα Football Leaks, που θα απασχολήσουν τις Βρυξέλλες ξανά αυτή την εβδομάδα με αφορμή την σχετική εκδήλωση που πραγματοποιεί ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, με καλεσμένους τον Κώστα Κατσουράνη και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη.

Ads

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers, αποφάσισε να βγάλει κόκκινη κάρτα στην διαφθορά στο ποδόσφαιρο, είτε αυτή μένει στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή αστέρων της μπάλας είτε στα νομικά κενά που έχουν αφήσει οι μεγάλοι ρυθμιστές του ποδοσφαίρου, η FIFA και η UEFA.

Οι αποκαλύψεις των Panama Papers για την UEFA και την FIFA θέτουν σοβαρά ζητήματα ορθής λειτουργίας των δυο μεγάλων ρυθμιστών του ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστικά, ο Ουρουγουανός πρώην αντιπρόεδρος της FIFA Ευγκένιο Φιγκερέδο, ένας εκ των έξι συλληφθέντων για διαφθορά στη Ζυρίχη, φαίνεται να έχει άμεση σύνδεση με πολλές εταιρείες που εμφανίζονται στα Panama Papers.

Επιπλέον, τα δικαιώματα από το Champions League, το Κύπελλο UEFA και το Super Cup αποκτήθηκαν από την εταιρεία με την ονομασία Cross Trading με έδρα την Αργεντινή και πωλήθηκαν απευθείας στην εκπομπή Teleamazonas  τρεις με τέσσερις φορές πάνω από την αρχική τιμή. Η Cross Trading είναι θυγατρική της εταιρείας Full Play, ιδιοκτησίας του Hugo Jinkis. To 2015 έγινε γνωστό πως είχαν περάσει εκατομμύρια δολάρια από τα χέρια του Jinkis προς στελέχη του ποδοσφαίρου για δικαιώματα προβολής και διαφήμισης. Η Cross Trading έχει υπογράψει συμφωνία με την Team, διαφημιστικό συνεργάτη της UEFA.

Ads

Στη δημόσια ακρόαση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες οι αρμόδιοι υπεύθυνοι έριξαν την μπάλα στην εξέδρα. Συγκεκριμένα, από την Επιτροπή είχαν κληθεί η επικεφαλής της TMS Global Transfers and Compliance της FIFA, Κίμπερλι Μόρις, και ο νομικός σύμβουλος της UEFA, Ζιλιέν Ζιλμπερστάιν. Οι δυο επέρριψαν ευθύνες στην απουσία ενός εθνικού ελεγκτικού συστήματος που θα επικουρεί στο διεθνές που έχουν οργανώσει οι δυο ποδοσφαιρικοί θεσμοί.

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, ρώτησε τους δυο εκπροσώπους εάν η FIFA και η UEFA θα ήταν θα ήταν διατεθειμένες να επιβάλουν κυρώσεις σε παίκτες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή και φορολογική απάτη από τα εθνικά δικαστήρια.

Η Μόρις απάντησε πως η FIFA θα μπορούσε να επιβάλει διεθνείς κυρώσεις, εφόσον και οι ίδιοι οι σύλλογοι επιβάλουν κυρώσεις στους παίκτες τους, πρόκειται όμως μόνο για αθλητικές κυρώσεις και όχι συναφείς με την φορολογία. Υποστήριξε, δε, ότι πρωτίστως αρμόδιες για τον περιορισμό του φαινομένου είναι οι εθνικές αρχές και δευτερευόντως η FIFA. Την διπλωματική στάση της FIFA ακολούθησε και ο νομικός σύμβουλος της UEFA που υποστήριξε με την σειρά του πως η UEFA εισήγαγε το «Financial Fair Play» το 2010, χάριν στο οποίο οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι είδαν τις απώλειές τους να μειώνονται από 1,70 δισ. ευρώ το 2010 σε 300 εκατομμύρια ευρώ το 2015.

Η Επιτροπή, όμως, δεν ένιωσε ότι πήρε απαντήσεις. Ο Στέλιος Κούλογλου τότε επέμεινε πιέζοντας τις δυο ενώσεις να απαντήσουν εάν θα ήταν διατεθειμένες να επιβάλουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς τους φορείς που  χρηματοδοτούν τους συλλόγους, ώστε να διευκολυνθεί ο έλεγχος τους ιδιοκτησιακού καθεστώτος και να αποφευχθεί το ξέπλυμα χρήματος. Η Κίμπερλι Μόρις απάντησε πως από το 2016 κι έπειτα η FIFA εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προωθήσει την διαφάνεια, κάτι που μένει να φανεί.

Τα δεδομένα που έχουν αποκαλυφθεί σε συνδυασμό με την άρνηση των εκπροσώπων των δυο ενώσεων να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε πολλές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους ευρωβουλευτές κατά την διάρκεια της ακρόασης, συνηγορούν με την άποψη του δημοσιογράφου της ολλανδικής NRC Handelsblad, Μέριν Ρέιντζερς, πως πολύ συχνά είναι οι ρυθμιστές του ποδοσφαίρου περισσότερο διεφθαρμένοι από τους ίδιους τους παίκτες.

Όπως είπε και ο ίδιος από το βήμα της Επιτροπής, όντας επίσης καλεσμένος, «τόσο οι σύλλογοι όσο και οι ατζέντηδες έχουν ήδη εφαρμόσει διάφορες μεθόδους παράκαμψης του εν λόγω αποκλεισμού. Για παράδειγμα υπάρχουν ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στην Ολλανδία όπου άγνωστοι ξένοι επενδυτές ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια, χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους».

Δυστυχώς όπως έχει διαπιστώσει μέσα από την έρευνα του, η φοροδιαφυγή για τους επαγγελματίες του χώρου είναι κάτι σαν business as usual.

Όμως ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου την Τρίτη 7 Νοεμβρίου ανοίγει εκ νέου την συζήτηση, ώστε να βρεθούν τρόποι καταπολέμησης της διαφθοράς, των στημένων αγώνων και του doping – τριών από τους πολλούς παράγοντες που αμαυρώνουν τον αθλητισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Κατσουράνης και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, θα  παρευρεθούν στην εκδήλωση που οργανώνει ο Στ. Κούλογλου στις Βρυξέλλες, με σκοπό να ρίξουν φως στις κακές αυτές πρακτικές. Εκτός αυτών για το σημαντικό θέμα θα μιλήσουν ο Στέλιος Φαζάκης, Σύμβουλος στην Γενική Γραμματεία Κατά της Διαφθοράς, ο George Patterson, Σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, Καθηγητής ΑΠΘ, ο Βασίλης Μπαρκούκης, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ, η Αργυρώ Ελισάβετ Μανώλη, Λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, ο Hajo Seppelt, δημοσιογράφος, ο Pim Verschuuren, υπ.διδάκτωρ και η Paulina Tomczyk, από την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Αθλητών.