Προβληματισμό αλλά και λύπη για τη μη λήψη επαρκών πρωτοβουλιών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι ευρωβουλευτές ζήτησαν τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, το άνοιγμα νέων δρόμων νόμιμης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών.

Ωστόσο, προβληματισμός εκφράστηκε και για τις συνθήκες που θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες εξαιτίας του χειμώνα που πλησιάζει.

«Η δύσκολη περίοδος ξεκινάει τώρα και μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση της ροής προσφύγων προτού μπούμε στους χειμερινούς μήνες. Αυτή είναι επίσης μια δύσκολη στιγμή όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα θα εφαρμοσθούν πλήρως τα hotspots και θα διατεθεί άμεσα ο απαιτούμενος προϋπολογισμός για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το Συμβούλιο», είπε ο ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, Κλοντ Μοράες.

Ads

Η προσφυγική κρίση θα τεθεί και πάλι επί τάπητος στη Σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8-9 Οκτωβρίου, καθώς και στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου.