Η ΕΕ πρέπει να παράσχει στην Ουκρανία επείγουσα χρηματοδοτική στήριξη και να επιβάλει κυρώσεις κατά των υπευθύνων για τη βία στη χώρα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η Ρωσία έχει δεσμευθεί ότι θα σέβεται τα σημερινά σύνορα της Ουκρανίας.

Ads

Ειδικότερα, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνουν ότι Ρωσία δεσμεύθηκε ότι θα σέβεται τα σημερινά σύνορα της Ουκρανίας υπογράφοντας μαζί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 1994, το Μνημόνιο της Βουδαπέστης για τις Εγγυήσεις Ασφάλειας.

Υπενθυμίζουν, ακόμη, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία μαζί με τις δύο προαναφερθείσες χώρες ανέλαβε με την ίδια πράξη τη δέσμευση να απέχει από την άσκηση οικονομικής πίεσης προκειμένου να αξιοποιήσει προς το συμφέρον της την εκ μέρους της Ουκρανίας άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, εξασφαλίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ποικίλα πλεονεκτήματα.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές καλούν την EE και διεθνείς οργανισμούς να παράσχουν  βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδοτική στήριξη προκειμένου να ενισχυθεί η Ουκρανία «στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη οικονομική και κοινωνική της κατάσταση και να μπορέσει να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ads

Σύμφωνα με το ψήφισμα, όσοι καταχράστηκαν την εξουσία και είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα εναντίον ουκρανών πολιτών θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον ανεξάρτητων δικαστηρίων. Το ΕΚ ζητεί επίσης να συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Επίσης, με το ψήφισμα που εγκρίθηκε, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η ΕΕ πρέπει να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία των υπευθύνων για βιαιοπραγίες στην Ουκρανία, όπως συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου. Οι ευρωβουλευτές καλούν τις χώρες της ΕΕ να σταματήσουν την εκροή των καταχρασμένων χρημάτων από την Ουκρανία.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου επαναλαμβάνουν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης και εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία, αμέσως μόλις διευθετηθεί η τρέχουσα πολιτική κρίση. Ωστόσο, προσθέτουν ότι η εταιρική σχέση δεν είναι ο τελικός στόχος της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Επίσης, προειδοποιούν  ότι οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας θα πρέπει να τηρήσουν σαφείς αποστάσεις από τα ακραία στοιχεία και να αποφύγουν προκλήσεις και βιαιοπραγίες που ενδέχεται να πυροδοτήσουν αποσχιστικές τάσεις. Προσθέτουν ότι οι νέες πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα καθώς και τη χρήση της ρωσικής και των υπολοίπων μειονοτικών γλωσσών.

Καταδικάζουν επίσης την επίθεση στα κεντρικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.