Πρωτιά για την Τερέζα Μέι και το συντηρητικό κόμμα δείχνει το exit poll των βρετανικών εκλογών.

Ads

Ωστόσο αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος η Τερέζα Μέι δεν συγκεντρώνει τις απαραίτητες έδρες για αυτοδυναμία και θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό αποτελεί ήττα για τους συντηρητικούς καθώς η Μέι αποφάσισε να προκηρύξει εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψήφια της όμως φαίνεται να χάνει έδρες. 

Ειδικότερα σε σύνολο 650 εδρών και ενώ για την αυτοδυναμία χρειάζονται 326, οι Συντηρητικοί φέρονται να λαμβάνουν 314. Σημειώνεται πως το ακροδεξιό UKIP, που ηγήθηκε της εκστρατείας για το Brexit, φαίνεται ότι θα μείνει χωρίς έδρα, ενώ 22 έδρες θα μοιραστούν μικρότεροι σχηματισμοί, κυρίως κόμματα της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με το BBC τα αποτελέσματα σε 76 εκ των 650 περιφερειών και το αποτέλεσμα των βρετανικών βουλευτικών εκλογών δεν είναι ακόμη προβλέψιμο με ασφάλεια.

Ads

Αναλυτικά, σύμφωνα με το exit poll: 

  • Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 314 έδρες
  • Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 266 έδρες
  • Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Ανεξαρτησία Σκωτίας  – Κεντροαριστερά): 34 έδρες
  • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο): 14 έδρες

Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, το Συντηρητικό Κόμμα χάνει 17 έδρες, σε σύγκριση με την πλειοψηφία που διέθετε στην προηγούμενη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ το Εργατικό Κόμμα ενισχύεται κατά 34 έδρες. Παράλληλα, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα χάνει 22 έδρες.

Μετά το exit poll και τις πρώτες ενδείξεις, ο πρόεδρος του Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας, Τζέρι Ανταμς, δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα καταλάβει τις έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας. Εάν το Σιν Φέιν διατηρήσει τις 4 έδρες που είχε κερδίσει το 2015, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται 324 αντί των 326 εδρών για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.«Εάν είμαστε αρκετά τυχεροί και ευνοημένοι ώστε οι υποψήφιοί μας να εκλεγούν βουλευτές, αυτό θα γίνει επί της βάσης ότι δεν θα καταλάβουμε τις έδρες μας στο Ουέστμινστερ. Δεν υπάρχει κίνδυνος εκ μέρους μας να καταλάβουμε τις έδρες μας στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ», δήλωσε σε δημοσιογράφους  ο Τζέρι Ανταμς.

Διαβάστε επίσης

Ζωντανή μετάδοση

Τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών [Συνεχής Ροή]