Ο κεντρώος ανεξάρτητος υποψήφιος Μανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα είναι οι δύο μονομάχοι στον δεύτερο γύρο για την προεδρία της Γαλλίας. Ο Μανουέλ Μακρόν επικράτησε της Μαρίν Λεπέν με σχεδόν δύο μονάδες διαφορά. 

Ads

Με ολοκληρωμένη την καταμέτρηση των 47 εκατομμυρίων ψήφων συνολικά, ο Μακρόν που κατέβηκε ως ανεξάρτητος έλαβε 23,86% και η Λεπέν του Εθνικού Μετώπου 21,43%, ο Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικάνων 19,94% και ο αριστερός Ζαν – Λικ Μελανσόν 19,62%. Ο Μπενουά Αμόν των σοσιαλιστών έλαβε μόλις 6,35%. 

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μακρόν έθεσε το δίλημμα πατριώτες ή εθνικιστές. «Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», είπε ο κεντρώος προεδρικός υποψήφιος, που εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα.

Η Λεπέν από την πλευρά της δήλωσε ότι το κεντρικό θέμα αυτών των εκλογών είναι η «άγρια παγκοσμιοποίηση» και κάλεσε όλους τους Γάλλους να την υποστηρίξουν. «Είτε συνεχίζουμε στο δρόμο μιας ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς ασφάλεια, με πολλές συνέπειες όπως η μετανάστευση, ο άνισος διεθνής ανταγωνισμός, η ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών. Ή αλλιώς επιλέγετε τη Γαλλία με τα σύνορά της και την ασφάλεια. Αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή».

Ads

Φιγιόν και Αμόν κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Μακρόν στο δεύτερο γύρο, ενώ ο Μελανσόν δήλωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει κανέναν από τους δυο υποψηφίους. 

Διαβάστε επίσης:

Υποστήριξη σε Μακρόν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειχναν πως η επικεφαλής της ακροδεξιάς χάνει από τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο, ο οποίος όπως αναμενόταν έχει την υποστήριξη των περισσότερων πολιτικών χώρων. Με την ανακοίνωση των exit polls, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν αλλά και ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Μανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σημειώνοντας πως η επικράτηση της Λεπέν θα ήταν καταστροφική για τη Γαλλία. Από την πλευρά του ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο υποψήφιος της Αριστέρας, δήλωσε πως δεν μπορεί να υποστηρίξει κάποιον από τους δύο υποψήφιους. 

Οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των exit polls του πρώτου γύρου και ενώ η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, δείχνουν νίκη του ανεξάρτητου κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos/Sopra Steria, ο Μακρόν αναμένεται να συγκεντρώσει 62% έναντι 38% της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Μακρόν επικρατεί της Λεπέν με 64% έναντι 36%, σύμφωνα και με δεύτερη δημοσκόπηση της Harris Interactive.

Τα exit polls

Νωρίτερα και μετά το κλείσιμο της κάλπης,  η Ipsos/Sopra Steria για τη δημόσια γαλλική τηλεόραση εκτίμησε πως ο Μανουέλ Μακρόν θα συγκεντρώσει το 23,7%, και η Μαρίν Λεπέν 21,7%. Μικρότερη διαφορά δείχνει η εκτίμηση του Harris Interactive, σύμφωνα με την οποία ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22%. Τέλος σύμφωνα με το Ifop εξασφαλίζει 23,8% και η Λεπέν το 21,6%.

Σημειώνεται ωστόσο πως υπήρξαν και κάποιες άλλες εκτιμήσεις που έδιναν προβάδισμα στη Μαρίν Λεπέν. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την τελική διαφορά μεταξύ των δύο, Μακρόν και Λεπέν ήταν οι δύο υποψήφιοι που θα κονταροχτυπηθούν στο δεύτερο γύρο. Σχετικά με τους υπόλοιπους υποψηφίους, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ισοψηφούν με 19,5%. Συντριβή για το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο κατέρρευσε με τον υποψήφιό του Μπενουά Αμόν να συγκεντρώνει ποσοστό 6% με 7%. 

Ζωντανή Μετάδοση από το France24

Ζωντανά τα αποτελέσματα