Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες καλούν την Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία να επενδύσουν το πλεόνασμα τους με στόχο την ανάπτυξη.

Ads

«Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία θα πρέπει να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό ισοζύγιο του προϋπολογισμού τους, προκειμένου να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση και την αναπτυξιακή τους δυναμική» επισήμανε στο επίσημο ανακοινωθέν του το Eurogroup.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών χαιρέτισαν τα προσχέδια των προϋπολογισμών σε Γαλλία, Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα και Αυστρία, τα οποία – σε γενικές γραμμές – ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες τους Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, σε κίνδυνο βρίσκονται οι προϋπολογισμοί οκτώ κρατών – μελών και συγκεκριμένα του Βέλγιου, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ads

Βέβαια παρά τις συστάσεις, το Eurogroup απέδωσε τα εύσημα στις παραπάνω χώρες για τα επιπλέον μέτρα που έχουν δεσμευτεί να λάβουν. τα δημοσιονομικά πεπραγμένα των χωρών αυτών θα επανεξεταστούν τον Μάρτιο του 2016, επεσήμαναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Συνολικά, εκτιμάται ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017, έναντι 1,8% το 2016 και 6,3% το 2009. Όσον αφορά το χρέος, αναμένεται να περιοριστεί στο 90,6% του ΑΕΠ έναντι 91,6% το 2016 και 94,6% το 2014.

Σημειώνεται ότι η πρωινή συνεδρίαση του Eurogroup αφορούσε τα προσχέδια του προϋπολογισμού των κρατών – μελών της Ευρωζώνης – εκτός της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα βοήθειας.

Το ζήτημα της Ελλάδας θα εξεταστεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα.