Λίγες ημέρες μετά την παραδοχή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα στήριξης αλλά και την απόρριψη από μέρους του, του ενδεχομένου νέου κουρέματος, ο γερμανός επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ΄Ετινγκερ, δηλώνει ότι δεν το αποκλείει. Αντίθετος με τον Σόιμπλε εμφανίζεται και ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ

Ads

Την εκτίμηση ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα ανέρχεται σε λίγο πάνω από 10 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας και μέλος του κόμματος της Μέρκελ, πυροδοτώντας συζήτηση, η οποία θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για την καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ στις προσεχείς εκλογές. 

Όσο για το κούρεμα του χρέους, ο Έτινγκερ υπογραμμίζει ότι «δεν αποτελεί θέμα συζήτησης γι’ αυτό το διάστημα, αλλά δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς δια παντός».

Αντίθετος με τον Σόιμπλε εμφανίζεται και ο Γιούργκεν Σταρκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ και επίσης από τον ίδιο πολιτικό χώρο με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών. «Μόνο για τη χρηματοδότηση της τρύπας ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014 χρειάζονται κι άλλα χρήματα ιδιαίτερα από τους ευρωπαίους εταίρους», τονίζει στην die Welt. «Έτσι θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο το χρέος ώστε να θεωρείται αναπόφευκτη παραίτηση των δημόσιων πιστωτών από τμήμα των απαιτήσεών τους», σημειώνει.

Ads

Αναφερόμενος στο χρέος ο Σταρκ επισημαίνει ότι «είναι τόσο υψηλό, που η χώρα μόλις και μετά βίας μπορεί να βοηθηθεί με άλλα δάνεια ή εγγυήσεις ή κυρίως με κούρεμα του χρέους που θα έπληττε δημόσιους πιστωτές – και γερμανούς φορολογούμενους».

Στο μεταξύ ο κ.  Σόιμπλε συνεζίχει να δίνει συνεντεύξεις για το θέμα. Το Σάββατο στην εφημερίδα Manheimer Morgen επαναλαμβάνει ότι όσα είπε δεν είναι καινούργια, αλλά ότι πρόκειται για αποφάσεις του Eurogroup το 2012. «Ίσως όμως αυτή τη φορά να ήταν πιο σαφή», ανέφερε.

Πηγή: Deutsche Welle