Η Νάταλι και ο Μπεν πλησίαζαν την είσοδο της στάσης του μετρό στην Μποροου Χάι Στριτ, όταν είδαν κόσμο να τρέχει τρομαγμένος. Μπροστά στα μάτια τους είδαν κάποιον να επιτίθεται με μαχαίρι σε έναν άνθρωπο.

Ads

«Είδα έναν άνδρα ντυμένο στα κόκκινα να κρατά ένα αρκετά μεγάλο μαχαίρι, νομίζω πως ήταν περίπου στα 25 εκατοστά, επιτέθηκε σε κάποιον άνθρωπο και τον μαχαίρωσε τρεις φορές, με ανέκφραστο πρόσωπο» διηγείται ο Μπεν.

«Μου φάνηκε ότι ο άνθρωπος στον οποίο επιτέθηκαν ήυελε κάπως να παρέμβει σε αυτά που συνέβαιναν, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γιατί τον τραυμάτισαν και έπεσε στο έδαφος» πρόσθεσε ο Μπεν.

Αφού μαχαίρωσε τον άνθρωπο, ο δράστης συνέχισε να περπατά ήρεμα. Στον Μπεν φάνηκε πως είχε και κάποιον άλλον μαζί του.

Ads

«Κάποιος έριξε ένα τραπεζάκι και κάποιος άλλος ένα μπουκάλι σε αυτόν που κρατούσε το μαχαίρι. Αμέσως μετά ακούσαμε πυροβολισμούς και αρχίσαμε να τρέχουμε με την γυναίκα μου».

«Είδα μια γυναίκα με κομμένο τον λαιμό»

Ο Άλεξ Σέλαμ βρισκόταν σε μια παμπ κάτω από την Γέφυρα του Λονδίνου, με το κορίτσι του και φίλους. «Στις 10 το βράδυ στην παμπ μπήκε μια τραυματισμένη γυναίκα ζητώντας βοήθεια. ‘Ετρεχε πολύ αίμα από τον λαιμό της. Φαινόταν σαν να είχε κοπεί όλος. Ο κόσμος στην παμπ έκανε ό,τι μπορούσε για να σταματήσει το αίμα. Απ’ έξω, οι ειδικές υπηρεσίες προσπαθούσαν να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε άλλον άνθρωπο. Υπήρχαν παντού ένοπλοι αστυνομικοί που μας είπαν να φύγουμε».

Μαζί με πολλούς ακόμη, ο Σέλαμ και η παρέα του προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε ένα εστιατόριο στην Αγορά Μπόροου.

«Η αστυνομία μας είπε να περιμένουμε στην κουζίνα όσο εκείνοι έλεγχαν την περίμετρο. Μετά μας είπαν να εκκενώσουμε το εστιατόριο και μας οδήγησαν σε ασφαλή ζώνη».

Η Κούμι ντε Κόστα με τις δύο φίλες της έγιναν μάρτυρες της επίθεσης στην Αγορά Μπόροου.

«Ο οδηγός του ταξί έστριψε προς την αγορά και τότε βρεθήκαμε εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε πυρά. Ο δρόμος ήταν μιας κατεύθυνσης και δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω. Ακούστηκαν πάρα πολλοί πυροβολισμοί. Δύο άνθρωποι ήταν πεσμένοι στο έδαφος δίπλα στην εκκλησία και ακόμη δύο ή τρεις ήταν γονατισμένοι δίπλα τους. Σκύψαμε μέσα στο αυτοκίνητο για να αποφύγουμε τις σφαίρες. Μας σημάδευαν σχεδόν πενήντα αστυνομικοί. Ένα λέιζερ στόχευε πάνω ακριβώς στον οδηγό μας. Σηκώσαμε ψηλά τα χέρια και προσπαθήσαμε να βγούμε από το ταξί. Οι αστυνομικοί μας φώναζαν και μας έδιωχναν. Από το εστιατόριο βγήκε ένας άνδρας με μια πετσέτα στο λαιμό που έσταζε αίμα. Ακόμη ένας άνδρας ήταν πεσμένος στο έδαφος. Δεν ξέρω αν περίμενε ή όχι βοήθεια ή αν ήταν νεκρός. Τρέξαμε προς τα μικρά δρομάκια γύρω. Εκεί η αστυνομία μας κατεύθυνε προς την γέφυρα Blackfriars. Υπήρχαν άνθρωποι πάνω της που κοιτούσαν κάτω προς το ποτάμι. Ίσως κάποιος να είχε πηδήξει».

Ενας 25χρονος, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, είπε στον Guardian ότι διέσχιζε οδικώς τη γέφυρα, όταν είδε έναν άνδρα και μία έγκυο γυναίκα, δίχως τις αισθήσεις τους, στον δρόμο.

«Πιστέψαμε ότι ήταν τροχαίο, αλλά όταν πλησιάσαμε είδαμε πολύ αίμα και πολλά κορμιά. Υπήρχε μία έγκυος γυναίκα δεξιά, που ήταν σοβαρά τραυματισμένη. Αριστερά, έκαναν τεχνητή αναπνοή σε έναν άνδρα, που άρχισε να αναπ[νέει ξανά. Βγήκαμε από το αυτοκίνητο, πολλοί άνθρωποι ούρλιαζαν», περιέγραψε.

«Τους πέταξε στον αέρα»

Ο Μαρκ περιέγραψε στο BBC τη στιγμή που είδε το βαν να πέφτει σε μία ομάδα ανθρώπων, πάνω στη γέφυρα.

«Πέταξε ένα άτομο στον αέρα, περίπου στα 6 μέτρα. Στο οπτικό μου πεδίο ήταν περίπου 5-6 άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος. Φαίνονταν είτε νεκροί, είτε ετοιμοθάνατοι», είπε.

Στην ίδια παμπ ήταν και ο Τζεφ Γουίτσεϊ, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους πως η γυναίκα, περίπου 20 ετών, μπήκε παραπατώντας, με τη βοήθεια των φίλων της και ήταν σοβαρά τραυματισμένη. «Ηταν ένα πολύ βαθύ τραύμα. Υπήρχε αίμα παντού. Το αίμα πεταγόταν. Ηταν απαίσιο».

«Μαχαίρωσαν γυναίκα 10-15 φορές»

Ο Τζέραρντ Βόουλς ήταν σε παμπ στο Μπόροου και παρακολουθούσε τον τελικό του Champions League. Είδε τρεις άνδρες να μαχαιρώνουν μία γυναίκα 10-15 φορές.

«Φώναζε ”βοηθήστε με” αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Θέλω να μάθω αν είναι ζωντανό αυτό το κορίτσι. Για 1,5 ώρα περπατάω κλαίγοντας. Δεν ξέρω τι να κάνω», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι πετούσε καρέκλες, ποτήρια και μπουκάλια στους δράστες, σε μία προσπάθεια να τους σταματήσει.

«Συνέχισαν να με πλησιάζουν για να με μαχαιρώσουν… τους μαχαίρωναν όλους. Σατανικοί άνθρωποι», πρόσθεσε.

«Κλωτσούσαν, έριχναν μπουνιές, μαχαίρωναν»

Στο Μπόροου Μάρκετ, οι δράστες με τα μαχαίρια στο χέρι, έχοντας εγκαταλείψει νωρίτερα το βαν, άρχισαν να επιτίθενται σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

«Αρχισαν να κλωτσάνε τους ανθρώπους, να τους ρίχνουν μπουνιές, έβγαλαν μαχαίρια. Ηταν μανιασμένοι», είπε ένας άνδρας στο BBC. «Μία γυναίκα τους κοίταξε και άρχισαν να την μαχαιρώνουν. Σε όλη τη γέφυρα υπήρχαν άνθρωποι που αιμορραγούσαν. Ανθρωποι που προσπαθούσαν να βοηθήσουν ο ένας τον αλλον», πρόσθεσε.

«Δεν υπήρχε ασφαλές μέρος»

Η Μπέθανι Ατκιν, που εργάζεται για τον Guardian, ήταν σε ένα εστιατόριο, κάτω από μία μικρή γέφυρα στο Μπόροου. «Καθόμασταν έξω, στις ομπρέλες κάτω από τη γέφυρα και υπήρξε μία ”βροχή” αντικειμένων στις ομπρέλες. Ενα βαν είχε πέσει πάνω στη γέφυρα. Σηκωθήκαμε, είδα έναν άνδρα να αιμορραγεί. Δεν ξέρω πώς τραυματίστηκε. Τρέξαμε μέσα στο εστιατόριο, προσπαθώντας να βρούμε ένα ασφαλές μέρος, αλλά δεν υπήρχε. Βγήκα έξω ακι είδα μία γυναίκα πεσμένη κάτω, με αίματα», διηγήθηκε.

Η Ατκιν μπήκε σε ένα νοσοκομείο, για να βρει καταφύγιο, αλλά έπεσε σε νέο χάος στον δρόμο. «Κάποιος φώναζε και μετά άρχισαν όλοι να ουρλιάζουν και να τρέχουν μακριά του».

Προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο

Ο Οουεν Εβανς ήταν σε παμπ, όταν ξέσπασε ο πανικός.

«Ενα κύμα 30 ανθρώπων μπήκαν τρέχοντας και προσπάθησαν να κρυφτούν. Ακούγονταν πυροβολισμοί έξω. Ολοι μπήκαν κάτω από τα τραπέζια. Περιμέναμε περίπου 10 λεπτά, ενώ ακούγονταν συχνοί πυροβολισμοί. Κάποιος στο μπροστινό μέρος της παμπ πυροβολήθηκε. Υπήρχαν τρύπες από τις σφαίρες στα τζάμια. ”Πεθαίνει από αιμορραγία. Χρειαζόμαστε γιατρό” φώναζε ο κόσμος κοντά του», περιέγραψε.

«Τους φωνάζαμε να σταματήσουν»

Ενας σεφ, περιέγραψε τη στιγμή που είδε δύο άνδρες με μεγάλα μαχαίρια να μπαίνουν στο εστιατόριο.

«Μαχαίρωναν τους ανθρώπους. Αστυνομικοί έφευγαν τρέχοντας. Ο άνδρας με το μαχαίρι σκότωνε δύο ανθρώπους. Του φωνάζαμε ”σταμάτα” και ο κόσμος του πετούσε καρέκλες».

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=_BTzYXkM-MM]