Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν και στο Ουζμπεκιστάν, με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με την Γερμανία, την οποία η Άγκυρα κατηγορεί ότι επιτρέπει σε μέλη του ΡΚΚ να δρουν ανενόχλητα στο γερμανικό έδαφος, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Βερολίνου.

Ads

«Xθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στις συναντήσεις με τον δικό μας υπουργό Εξωτερικών και μ’ εμένα αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Εμείς πλέον δεν πιστεύουμε σε λόγια, αλλά θέλουμε πράξεις. Έχουμε παραδώσει στην καγκελάριο τα αρχεία που διαθέτει η ΜΙΤ. Είπαμε ότι είναι 4500 φάκελοι. Υπάρχει ανακοίνωση ότι οι 6 από αυτούς εξετάζονται στην Γερμανική Βουλή. Αλλά χθες μας είπαν ότι έχουν διεκπεραιωθεί 90 φάκελοι. Δεν ήταν στιβαροί στη αντιμετώπιση. Όταν για πολύ καιρό είστε χαλαροί, αυτό θα χτυπήσει σαν μπούμεραγκ και τη Γερμανία. Η Δύση αυτή την στιγμή υποθάλπει την τρομοκρατία. Αυτό το βλέπουμε στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:  

«Από την μία λέτε ότι το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση, και από την άλλη θα ανέχεστε τα μέλη αυτής της οργάνωσης. Θα τους στηρίζετε έμμεσα ή άμεσα; Μπορεί να συμβαίνει αυτό; Τι φιλία είναι αυτή; Αν το κάναμε εμείς ως Τουρκία τι θα έκαναν; Τους πήγαμε στη βομβαρδισμένη Βουλή. Τους τα είπαμε. Αν βομβαρδιζόταν η Ομοσπονδιακή σας Βουλή πως θα το βλέπατε; Τους έδειξα το περιοδικό της τρομοκρατικής (οργάνωσης) και τα λεφτά που μάζεψε. Η τρομοκρατική οργάνωση εκεί, μάζεψε 13 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρω ότι η γερμανική εφορία είναι ευαίσθητη σε τέτοια θέματα. Ξέρω πόσο κυνηγάνε όσους λειτουργούν παράνομα. Έχοντας μπροστά μας όλες αυτές τις αλήθειες, λέω ότι χρειάζεται να είμαστε σε πλήρη συμπαράσταση. Μην βοηθάτε τόσο αυτή την τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε με αναφορές για το Βέλγιο και τη Γαλλία: «Εκτός της Γερμανίας είναι κι αυτοί που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το Βέλγιο είναι ένα σημαντικό κέντρο αυτής της υπόθεσης. Γίνονται τόσο σημαντικά πράγματα και καμία ευαισθησία. Τονίζω την σημασία γιατί εκεί βρίσκεται και το Ευρωκοινοβούλιο. Πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Το Βέλγιο δεν είναι μόνο σημαντικό κέντρο του ΡΚΚ αλλά και της Οργάνωσης Γκιουλέν. Γίνονται εμπρησμοί σε τεμένη μας και καμία ευαισθησία. Τι έγινε; Πρόσφατα αντιμετώπισαν πολύ σοβαρή τρομοκρατική επίθεση. Όπως και στην Γαλλία. Αυτά θα έχουν συνέχεια. Σήμερα σ’ εμάς, αύριο σ’ εκείνους.”

Ads

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις επανέλαβε ότι θα επικυρώσει την θανατική ποινή και χαιρέτισε τις εργασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, που περιλαμβάνουν το προεδρικό σύστημα, θέμα για το οποίο συνεργάζεται η κυβέρνηση του ΑΚΡ με το ακροδεξιό Εθνικιστικό Κόμμα (MHP).