Να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες απειλεί ο Ερντογάν «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει περαιτέρω». 

Ads

«Αν προχωρήσετε περισσότερο, αυτές οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν. Ούτε εγώ ούτε ο λαός μου θα επηρεαστούν από αυτές τις στεγνές απειλές. Δεν θα έχει σημασία αν όλοι σας εγκρίνετε την ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Reuters. 

Σημειώνεται ότι χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χωρίς την βοήθεια της Άγκυρας η Ευρώπη μπορεί να «πλημμυρίσει» με κύματα προσφύγων, σημειώνοντας πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για την Γηραιά Ήπειρο από ό,τι στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι και προς όφελος της Τουρκίας. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται κυρίως από τις καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση», απάντησε από πλευράς ΕΕ, ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό ή η διακοπή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν για την Άγκυρα μεγάλο μειονέκτημα. Αυτό το γνωρίζει και η τουρκική ηγεσία», πρόσθεσε. 

Χθες το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζήτησε να σταματήσουν προσωρινά οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εξαιτίας των εκκαθαρίσεων που εξαπέλυσε ο Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. 

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ ενός μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών. 

Η απόφαση προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.