Επιχειρηματίας και πολιτικός αντίπαλος του προέδρου της Τουρκίας ζητά από την εισαγγελία της Μπολόνια τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας σε βάρος του γιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σημειώνεται πως το τουρκικό καθεστώς έχει κατασχέσει την οικογενειακή εταιρεία του εν λόγω επιχειρηματία, ο οποίος διέφυγε ως θύμα πολιτικής δίωξης από τον Ερντογάν και διαμένει στην Ευρώπη με το καθεστώς πρόσφυγα.

Ads

Σημειώνεται πως ο Μπιλάλ Ερντογάν, που έχει μετακομίσει με την οικογένειά του στην Ιταλία από τον Οκτώβριο, έχει συνδεθεί, κυρίως από τη Ρωσία, με τους τζιχαντιστές και κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράνομο εμπόριο πετρελαίου.

Το τουρκικό καθεστώς έχει διαψεύσει τη φημολογία πως η μετακόμιση του Μπιλάλ στην Ιταλία ήταν «φυγή», αποδίδοντας το ταξίδι του στην ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής σε πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Με την καταγγελία που κατατέθηκε στην εισαγγελία του Μιλάνο ζητείται να διερευνηθούν οι λογαριασμοί του Μπιλάλ Ερντογάν αλλά και τυχόν χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτει θέμα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ads

Η Corriere della Sera γράφει πως πληροφορίες από τον αντικυβερνητικό λογαριασμό στο Twitter «Fuat Avni» ανέφεραν, πολύ πριν από το ταξίδι του, πως ο Μπιλάλ θα πετούσε στην Ιταλία στα τέλη Σεπτεμβρίου «με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό», στο πλαίσο «σχεδίου διαφυγής». «Προβλέπουν να κρατήσουν τον Μπιλάλ στην Ιταλία μέχρι τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Θα αποφασίσουν αν πρέπει να επιστρέψει [στην Τουρκία] ανάλογα με την κατάσταση την επομένη των εκλογών» έγραφε τότε ο συγκεκριμένος λογαριασμός στο Twitter.