Οικονομική συνεργασία κι όχι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία είναι το μόνο που προσφέρει επί του παρόντος η ΕΕ. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, η Τουρκία υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει γυρίζει την πλάτη της στην ένταξή της στην ΕΕ τουλάχιστον προς το παρόν.

Ads

«Πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, να δούμε αν μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέου είδους συνεργασία», επεσήμανε σχετικά ο Χαν, εξηγώντας ότι δεν είχε καμία συνάντηση για θέματα οικονομίας με την Τουρκία από πέρσι τον Ιανουάριο.

Έπειτα από χρόνια ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκτιμούν πλέον ότι η διαδικασία είναι νεκρή. Επικαλούνται τους διωγμούς του Ερντογάν εις βάρος των επικριτών του, τις δηλώσεις του περί «ναζιστικών» κυβερνήσεων στην Ευρώπη και το δημοψήφισμα που του έδωσε υπερεξουσίες.

«Στόχος της σχέσης μας θα πρέπει να είναι κάτι άλλο», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στη Μάλτα, όπου η Γαλλία και η Γερμανία ηγήθηκαν των προσπαθειών να εξεταστεί μια νέα συμφωνία με την Άγκυρα, η οποία θα βασίζεται στο εμπόριο και την ασφάλεια.

Ads

Επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν έχουν παγώσει, όμως οι ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει να ανασταλούν, με κάποιους να επισημαίνουν ότι η Άγκυρα δεν πληροί πλέον τα δημοκρατικά κριτήρια για να θεωρείται υποψήφια προς ένταξη χώρα, πόσο δε μάλλον πλήρες μέλος της ΕΕ.

Ο Χαν υποστήριξε πως θα παρουσιάσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μια έκθεση στις αρχές του επόμενου χρόνου για να ξεκαθαρίσει το καθεστώς της Τουρκίας. Επεσήμανε ότι οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου, οι μαζικές συλλήψεις και ο περιορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων καθιστούν σχεδόν αδύνατο προς το παρόν η Τουρκία να ανταποκρίνεται  στα κριτήρια για ένταξή της στην ΕΕ. «Δεν υπάρχει τουρκική εκδοχή της δημοκρατίας. Υπάρχει μόνο δημοκρατία. Ο τουρκικός λαός έχει τα ίδια δικαιώματα να ζει ελεύθερα όπως και οι Ευρωπαίοι».

Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι δεν θέλει να εξοργίσει την Άγκυρα γι’ αυτό και προχωρά προσεκτικά αναφορικά με το ζήτημα. Βασικός λόγος είναι η ευρω-τουρκική συμφωνία για το προσφυγικό.