Η καγκελάριος έχει αποφασίσει να αποδεχθεί τον διορισμό του Γάλλου Πιέρ Μοσκοβισί στη θέση του αρμόδιου επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, ως προϋπόθεση έχει θέσει την επιτήρησή του από τον Φινλανδό, Γιούρκι Κατάινεν.

Ads

Ο Γιούρκι Κατάινεν, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, θα τοποθετηθεί στο πλευρό του Μοσκοβισί «ως ειδικός στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, από τη βόρειο Ευρώπη». Η συμφωνία που φέρεται να προωθεί το Βερολίνο προβλέπει τον διορισμό του Κατάινεν ως αντιπροέδρου της Κομισιόν, ώστε ο Μοσκοβισί να λογοδοτεί σε αυτόν.

Το Spiegel αναφέρει πως η καγκελάριος της Γερμανίας παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει εκφράσει, όπως και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «έχει πλέον αποδεχθεί την ιδέα ότι Μοσκοβισί θα αναλάβει τη θέση», ως ο «εκλεκτός» του Φρανσουά Ολάντ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Γερμανίας αντιμετώπιζε δυσμενώς την υποψηφιότητά του λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το Παρίσι να συμμορφωθεί με τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Η «χρυσή τομή» βρέθηκε με την τοποθέτηση ενός πιστού στους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας ως επιτηρητή του Μοσκοβισί.

Ads