Σφοδρά πυρά εξαπέλυσαν ευρωβουλευτές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα «Συστήματα παρακολούθησης και κατασκοπευτικά συστήματα Predator στην Ελλάδα», στην οποία τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
 
Οι ευρωβουλευτές έθεσαν ζήτημα για τη χρήση των λογισμικών παρακολούθησης που πλήττουν τη Δημοκρατία και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Ντιντιέ Ρεϊντέρς επισήμανε πως δεν αρκεί η απλή επίκληση της «Εθνικής Ασφάλειας», αλλά το κράτος-μέλος πρέπει να αποδείξει σύνδεση της παρακολούθησης με συγκεκριμένη απειλή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις Πολωνών Ευρωβουλευτών που υπογράμμισαν πως όλα αυτά μοιάζουν με τις αυταρχικές πρακτικές της δικής τους κυβέρνησης.
 
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστήριξαν κυρίως ευρωβουλευτές της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κυβερνητικό σκάνδαλο και πως η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες κινήσεις μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης. Επιχείρησαν δε να στρέψουν τη συζήτηση εν γένει στην παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης, καλώντας μάλιστα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη θέσπιση νέων νόμων. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως νωρίτερα η ακροδεξιά επιχείρησε να μην πραγματοποιηθεί η συζήτηση, καταθέτοντας σχετική πρόταση, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία: 44 υπέρ, 272 κατά.
 
Ο Ντιντιέ Ρέιντερς, αρμόδιος Επίτροπος για την Δικαιοσύνη, «καταδίκασε απόλυτα κάθε παράνομη πρόσβαση σε κινητά μελών του ευρωκοινοβουλίου», υπογραμμίζοντας πως το κράτος μέλος που επικαλείται την «εθνική ασφάλεια» για μια παρακολούθηση θα πρέπει να μπορεί και να αποδείξει αυτόν τον ισχυρισμό. «Η επίκληση μόνο δεν φτάνει», τόνισε. Ανέφερε δε πως οι ελληνικές αρχές δεσμευθήκαν να ενημερώσουν την Κομισιόν για την εξέλιξη των ερευνών, υπογραμμίζοντας πως η ισχυριζόμενη χρήση του λογισμικού Predator στην Ελλάδα αντιβαίνει σε όσα έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε και την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον φάκελο της υπόθεσης. «Η Κομισιόν θα αξιολογήσει το θέμα μόλις συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες», ανέφερε.

Ads

Σημειώνεται πως η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτής της ΝΔ, επιτέθηκε στον Επίτροπο Δικαιοσύνης λέγοντάς του πως «η ελληνική κυβέρνηση είπε σαφέστατα ότι δεν χρησιμοποιεί παράνομα λογισμικά και η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη […] Δεν πρόκειται να ανεχθούμε μύθους που χρησιμοποιούν οι εχθροί του κυρίου Μητσοτάκη για να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα και να έχουν πλεονέκτημα στις επόμενες εκλογές. Μύθους που έχουν στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία της Ελλάδας, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ο ελληνικός λαός ξέρει τη διαφορά μεταξύ του μύθου και της αλήθειας και αναμένω να κάνετε και εσείς το ίδιο».

Ο προεδρεύων Μικουλάς Μπεκ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ως Ευρώπη «έχουμε καθήκον να δούμε ότι τηρείται επαρκώς η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και τα ανθρωπινά δικαιώματα. Η υπάρχουσα νομοθεσία πρέπει να τηρείται. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να λειτουργούν απαλλαγμένοι από πολιτικές πιέσεις» ανέφερε ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Ελλάδα οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Η ευρωβουλευτής Σόφι ιν’τ Βελντβ, που ήταν και η εισηγήτρια στην Επιτροπή PEGA για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, διερωτήθηκε αν η Ευρώπη μπορεί να προστεύσει τους πολίτες της. «Οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για τη διερεύνηση των σκανδάλων spyware. Αλλά τελικά είναι οι ίδιες οι δράστες, οι αυτουργοί. Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι εκείνες που κατασκοπεύουν πολίτες για πολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες. Αυτά καταστρέφουν τη Δημοκρατία», τόνισε.
 
Για «ηχηρή σιωπή» της Ευρώπης στις πρακτικές και της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκανε λόγο η Σάσκια Μπρίκμοντ από τους Οικολόγους. «Δημοσιογράφοι, μέλη της αντιπολίτευσης, ο συνάδελφός μας ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, είναι άτομα που έπεσαν θύματα υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η λίστα δεν έχει τελειώσει. Όλες αυτές οι δράσεις είναι παράνομες… και φαίνεται ως αστείο το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση δεν παραδέχεται το σκάνδαλο αλλά τα χαρακτηρίζει όλα αυτά ψέματα που τα έχει δημιουργήσει ο Τύπος. Και παρεμποδίζουν και την διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής».

Ads

«Διακυβεύονται οι ευρωπαϊκές αξίες. Οι προσβολές και οι παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου ξαφνικά διαφαίνονται και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες. Πρέπει να διευκρινιστούν όλα αυτά που συμβαίνουν σε κράτη μέλη που ακούν παράνομα τους πολίτες τους», τόνισε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιμένει απαντήσεις από τον κ.Μητσοτάκη και συγκεκριμένα «γιατί μας παρακολουθεί μέσω του κ. Ανδρουλάκη;» υπογράμμισε και ο Κώστας Αρβανίτης στην ομιλία του. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνόψισε το σκάνδαλο σε ένα όνομα: «Μητσοτάκης». «Έχουμε τον πρωθυπουργό μιας δημοκρατικής χώρας, της Ελλάδας, επικεφαλής της ΕΥΠ με δικό του νόμο και παρακολουθεί τον πολιτικό του αντίπαλο, που λέγεται Νίκος Ανδρουλάκης και είναι Ευρωβουλευτής, και μέσω του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθούμαστε όλοι οι Ευρωβουλευτές οι οποίοι συνομιλούμε με τον κ. Ανδρουλάκη» σημείωσε ο Κώστας Αρβανίτης, ως εκπρόσωπος της Ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left.

«Αυτήν τη στιγμή η Ελληνική Δικαιοσύνη ερευνά τη διαρροή της πληροφορίας και όχι την ουσία της υπόθεσης, μιας υπόθεσης που συνιστά ένα ακόμη σοβαρό τραύμα για το Κράτος Δικαίου και την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας», είπε και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να μας δώσει απαντήσεις εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο».
 
Παρέμβαση έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος απευθυνόμενος στον Επίτροπο Δικαιοσύνης ανέφερε για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων: «Κύριε Επίτροπε φανταστείτε να αναλαμβάνατε προσωπικά τις μυστικές υπηρεσίες της Κομισιόν, να λέγατε “δεν ανήκουν στην Κομισιόν, ανήκουν σε εμένα”. Αυτό συνέβη με τον κύριο Μητσοτάκη. Και ξαφνικά, οι μυστικές υπηρεσίες της Κομισιόν εμφανίζονται να παρακολουθούν τον κύριο Ανδρουλάκη. Και ξαφνικά εμφανίζεται το σύστημα Predator, ταυτόχρονα, να επιχειρεί να παρακολουθήσει τον κ. Ανδρουλάκη. Και ύστερα εσείς να λέγατε: “εγώ δεν ήξερα, δεν έχω καμία προσωπική ευθύνη”. Αν λέγατε κάτι τέτοιο θα σας πιστεύαμε; Σας ερωτώ».

«Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν και του εκπροσώπου του Συμβουλίου είναι ένα ηχηρό ράπισμα εναντίον  των πρακτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και προσωπικά του πρωθυπουργού», είπε στη δική του παρέμβαση ο Δημήτρης Παπαδημούλης. 

«Αλλά πρέπει να προχωρήσετε από τις δηλώσεις, στην πράξη. Χθες είπε ο πρωθυπουργός ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και όχι απλώς από το παράνομο Predator, ήταν “νόμιμη και τεκμηριωμένη”.  Οφείλετε λοιπόν κι εσείς, όπως εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο ζητούμε, να απαιτήσετε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μας πει δημόσια: είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων ο Ανδρουλάκης; Είναι ύποπτος για εγκλήματα;

Ο ερευνητής δημοσιογράφος Κουκάκης, που ερευνούσε τραπεζικά και οικονομικά σκάνδαλα, είναι εθνικά επικίνδυνος;»

H Γερμανίδα ευρωβουλευτής Χριστίν Άντερσον, με έντονο τρόπο υπογράμμισε πως νιώθει «θυμό» για τις παρακολουθήσεις. «Αυτό δεν είναι δημοκρατία, αυτό είναι αυταρχισμός», σημείωσε. Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου σχολίασε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα «τεράστιο σκάνδαλο που υπονομεύει το κράτος δικαίου και είναι με εντολή Μητσοτάκη». Μάλιστα ο ευρωβουλευτής άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα να υπάρχει και σύνδεση με την Κύπρο, κι έκανε λόγο για «ομερτά συγκάλυψης των παρανομιών».

«Όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι με ευθύνη Μητσοτάκη υποβαθμίζουν τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου» σχολίασε ο Γιώργος Κύρτσος. «Συγκρούστηκα μαζί του για θέματα περιορισμού της ελευθερίας των μίντια, συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και δίωξης της Τουλουπάκη, του Βαξεβάνη και της Παπαδάκου. Η κατάσταση όμως χειροτερεύει. Ο αυταρχισμός οφείλεται στη νοοτροπία Μητσοτάκη, την εκτεταμένη διαφθορά της κυβέρνησης και την επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης..

..Σας καλώ να προασπίσουμε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, από τους κοριούς και τον αυταρχισμό Μητσοτάκη», είπε ο ευρωβουλευτής, καλώντας μάλιστα τον αρχηγό του Λαϊκού κόμματος Βέμπερ να κρατήσει αποστάσεις από τον Μητσοτάκη.